CIKEL PREDAVANJ “LJUBLJANSKE POLEMIKE”

  392

  1. predavanje iz cikla »Ljubljanske polemike«: Mati vseh polemik – od kdaj smo Slovenci razdeljeni?

  Predavatelj:  dr. Božidar Jezernik

   
  Grajsko gledališče,  25.2.2016, ob  18.00
  Cena vstopnice: odrasli:3 €, upokojenci: 2 €

  Spomin na Primoža Trubarja, »osnovatelja novoslovenskega slovstva, književnega Kolumba našega«, je v slovenski javnosti oživel ob tristoletnici njegove smrti, 28. junija 1886. Takrat so hoteli prirediti »spodobno slavnost« v Ljubljani, ki pa je ni bilo. Namesto te je pisateljsko društvo priredilo slavnostni večer, Ljubljanski Zvon pa je priobčil »prekrasno legendo« Novi svetník Antona Aškerca.

   

  Pesnik Aškerc se je v svoji legendi oprl na misel škofa Antona Martina Slomška, ki je že leta 1862 slovenske protestantske pisce ocenil kot rodoljube in utemeljitelje slovenskega slovstva. Po Aškerčevi legendi je prihod »novega svetnika« Trubarja po tristoletni pokori v vicah sprožil hud »prepir in spor« med slovenskimi nebeščani, ki ga je prekinil sam Bog s svojo odločitvijo.

   

  Kljub tej visoki intervenciji pa Trubar ne takrat ne pozneje ni našel (nebeškega) miru. Konec 19. stoletja je bil slovenski narod razdeljen v »dva tabora – dve armadi«, ki se nista mogla sporazumeti niti glede tega, ali je Primož Trubar upesnitve vreden junak ali ne. Polemiki pa so neutrudno vztrajali vsak na svojem ekskluzivnem stališču, tako da lahko rečemo, da je polemika sčasoma prerasla v mati vseh slovenskih polemik.

   

  Predavatelj dr. Božidar Jezernik je redni profesor za etnologijo Balkana in kulturno antropologijo. Med letoma 1988 in 1992 ter 1998 in 2003 je bil predstojnik Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, med letoma 2003 in 2007 pa dekan FF UL. Je avtor več knjig in znanstvenih člankov. Trenutno je vodja programske skupine Slovenske identitete v evropskem in svetovnem kontekstu in dveh temeljnih raziskovalnih projektov Junaki in slavne osebnosti na Slovenskem ter Dediščina prve svetovne vojne: reprezentacije in reinterpretacije.

   

  Priporočamo tudi:

  2. predavanje iz cikla, 3.3.2016: Ivana Cankarja kritika Prešernovega spomenika – kritika ali politika?

  3. predavanje iz cikla, 10.3.2016: Ali je Ljubljana balkansko mesto?

   
  Za obisk predavanja priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.


  Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …). 

  Več o Ljubljanskem gradu si lahko ogledate, če kliknete na njihov znak:

  Prejšnji članekVARNO UŽIVANJE PREHRANSKIH DOPOLNIL
  Naslednji članekIZVIRNA IDEJA ZA ZIMSKI ŠPORTNI DAN!