BOLEZEN KOT MOJ UČITELJ – V ISKANJU SMISLA

  587

  Tanja Peček je univerzitetna diplomirana psihologinja in logoterapevtka, ki je preko Ljudske univerze Rogaška Slatina  za stanovalce izvedla delavnico »Bolezen kot moj učitelj – v iskanju smisla«.


  Ena izmed ključnih stvari, ki nas žene naprej in nam pomaga preživeti težja obdobja ali narediti naše življenje bolj polno in kvalitetno je občutek smisla. Le-tega pa včasih malo težje prepoznamo, pri čemer nam lahko pomaga logoterapija, ki je oblika terapije, ki povezuje psihološka znanja z elementi duhovnosti. Njen ustanovitelj je Viktor Frankl, avstrijski psihiater, ki mu je ravno logoterapija pomagala, da je preživel koncentracijsko taborišče. Osnovna predpostavka logoterapije se nanaša na to, da ima življenje vedno smisel, vendar nam ga občasno ne uspe prepoznati. V okviru logoterapije se lahko naučimo, kako v svojem življenju prepoznati smisel ne glede na okoliščine, v katerih se znajdemo.

  Logoterapija je še posebej koristna v primerih soočanja s težjo boleznijo, večjimi spremembami, starostjo ali izrazitim občutkom, da je naše življenje nesmiselno in brez pomena. Priporočamo jo tudi vsem, ki se s podobnimi stvarmi srečujejo v okviru dela ali skrbi za bližnjega. Gospa Božena je povedala, da je bilo predavanje zanimivo. Najprej je delovalo zelo učeno, a ko malo razmislimo, vidimo, da nam ob težkih trenutkih pomaga pozitivno razmišljanje in narava. Življenje ima vedno smisel, najti ga moramo!

  Mateja Fidler, delovna terapevtka
  VEČ: PEGAZOV DOM

  Prejšnji članekZPS: CENE VIŠJE, IZBIRE PA VSE MANJ
  Naslednji članekZAKAJ GOVORITI O DEPRESIJI?