BIVANJE STAREJŠIH NA KMETIJI

1684

Družba DEOS d.o.o., skupaj s projektnimi partnerji: Zavod Aktivna starost, so.p., s kmetijo Senior Turizem, kmetijo Grobelnik in kmetijo Cilenšek, izvajamo Projekt “Identifikacija pogojev vključenosti uporabnika v programe (celo)dnevnega bivanja starejših na kmetiji” oziroma Bivanje starejših na kmetiji. Izvaja se v sklopu Javnega razpisa , ki se sofinancira iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz sredstev iz proračuna Republike Slovenije.

S projektom nudimo dodatne namestitve starejšim osebam oseb, ki niso odvisne od tuje pomoči pri opravljanju osnovnih potreb. Ponuditi želimo nov alternativen način namestitve uporabnikov, ki čakajo oziroma še ne potrebujejo namestitve v domu za starejše. Bivanje na kmetijah ponuja namestitev v okolici narave, ki zagotavlja prijeten in domač občutek.

Namestitve se izvajajo na kmetiji Senior Turizem, ki se nahaja v okolici Lenarta v Slovenskih goricah, na kmetiji Grobelnik iz okolice Sevnice in na kmetiji Cilenšek iz okolice Šempetra v Savinjski dolini.

RAZLIČNE IN RAZNOLIKE DEJAVNOSTI

Na kmetijah bomo izvajali različne aktivnosti, ki se jih bodo osebe lahko udeležile po svojih željah. Projekt stremi v smeri deinstitucionalizacije starejših ljudi, kar je vsekakor tudi ena izmed prednosti projekta. Kmetije so povezane s podjetjem DEOS d.o.o. in posledično z vsem njihovim strokovnim osebjem. Povezane so pa tudi z lokalno skupnostjo, šolami, društvi in lokalnimi organizacijami. Nastanitve so prilagojene bivanju starejšim osebam in so primerne za aktivne starejše ljudi brez večjih zdravstvenih potreb. V ponudbo na kmetiji je vključeno bivanje v urejeni lastni sobi, ki jo stanovalec po dogovoru z lastnikom lahko spreminja po svojem okusu, različne aktivnosti na kmetiji po lastnih željah in interesih, ter trije obroki hrane dnevno.

S projektom želimo opredeliti pogoje za izvajanje novo oblikovanih programov, ki se bodo na kmetijah izvajali v okviru dopolnilnih dejavnosti. S ponujanjem namestitev, želimo izoblikovati smernice, ki bodo definirale vstopne pogoje za bivanje starejšega na kmetijah, načine in metode spremljanja zdravstvenega stanja starejše osebe v času bivanja na kmetiji in načine in metode prehoda uporabnika v druge storitve/programe na področju socialnega varstva starejših, ko bivanje na kmetiji ni več mogoče.

Projekt se izvaja v sklopu Javnega razpisa za podukrep 16.9. Javni razpis se sofinancira iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz sredstev iz proračuna Republike Slovenije. Projekt se izvaja od 17. 10. 2019 do 17. 10. 2022.

Več info: 080 2737, info@deos.si

 

Prejšnji članekKAJ JEMO: ČOKOLADO ALI NJEN NADOMESTEK?
Naslednji članekV PEGAZOVEM DOMU KREPIMO DOBRO POČUTJE