AVSTRIJSKI TEDEN V DCA LJUBLJANA

  695

  Projekt čezmejnega sodelovanja pod imenom Avstrijsko Slovensko Socialno Omrežje (ASSO) je v Ljubljano pripeljal vrsto zanimivih slovensko-avstrijskih vsebin.

  V ponedeljek, 16. marca 2015, so v Dnevnem centru aktivnosti za starejše Ljubljana Tržaška otvorili Avstrijski teden. Do petka se bo zvrstilo več dogodkov, vezanih na sosednjo Avstrijo in aktivnosti koroških Slovencev.
  Projekt ASSO je financiran s strani Evropske unije, iz sklada regionalni razvoj.
  Zbrane je nagovoril predsednik Mestne zveze upokojencev ter Dnevnih centrov aktivnosti Ljubljana, Marjan Sedmak, nato pa še avstrijski veleposlanik dr. Clemens Koja. Slednji je poudaril, da podpira vsakršne dejavnosti čezmejnega sodelovanja in povezovanja.

  Dogodek je s svojim predavanjem na temo Kulturne dejavnosti Slovencev na Koroškem obogatila tudi mag. Cilka Gutovnik-Broman. Sledila je otvoritev slikarske razstave Stanka Sadjaka, koroškega Slovenca, samouka, ki je razvil povsem svojo slikarsko tehniko, ki jo je poimenoval Sastagrafija. Razstava bo na Tržaški 37 na ogled do konca tedna (do 20. marca), ko se tudi uradno zaključi avstrijski teden v Ljubljani.

  V tem tednu so po različnih DCA v Ljubljani pripravili bogat program:

  TOREK, 17. marca 2015 – DCA Gosposvetska
  10:30 Predavanje »Koroški Slovenci v Ljubljani in Sloveniji«, Jože Stergar (predsednik Kluba koroških Slovencev)

  SREDA, 18. marca 2015 – DCA Tržaška
  11:30 »Spoznajmo slovenske kraje na južnem Koroškem«. Predavanje oz. predstavitev krajev na Avstrijskem koroškem (Globasnica, Rož, Podjuna, Zilja,…) v okviru krožka geografije v DCA Tržaška. Pripravil in vodil aktivnost bo prostovoljec, Uroš Gjureč.

  ČETRTEK, 19. marca 2015 – DCA Gosposvetska
  15:00 V okviru krožka »Nemščina – konverzacija« se bodo člani pogovarjali o Avstrijski koroški. Srečanje bo pripravila in vodila prostovoljka Irena Butoln, v DCA Gosposvetska.

  PETEK, 20. marca 2015 – DCA Tržaška

  10:30 Predavanje »Od 7. Člena državne pogodbe do danes; o današnjem položaju koroških Slovencev«, Bernard Sadovnik
  11:15 Diskusija
  11:30 DCA Globasnica se predstavi (Irina Lopinsky)

  Več o projektu ASSO preberite na http://www.asso-projekt.si

  Prejšnji članekINVALIDSKA STOPNIŠČNA DVIŽNA PLOŠČAD
  Naslednji članekPREVELIKA TOLERANCA DO ALKOHOLA V SLO