ANKETA-POLITIČNE STRANKE O SKRBI ZA STAREJŠE

  388

  Kaj si politične stranke res mislijo o problematiki varstva starejših?
  Ali in kako so se problematike dotaknili v svojih predvolilnih programih?
  Koliko so pri tem upoštevali priporočila Skupnosti socialnih zavodov Slovenije?

  Povejte svoje mnenje tudi vi!

  Sodelujte v anketi! Klikni tukaj.
  Vabljeni tudi na Facebook, kjer bomo veseli vašega mnenja. Klikni tukaj.
  PS:  Se bodo odzvale tudi politične stranke?

  Je varna starost privilegij ali pravica?

  Na Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (Skupnost) so na včerajšnji novinarski konferenci predstavili stanje in trende na področju varstva starejših, dotaknili pa so se tudi prihajajočih volitev in predvolilnih programov strank s področja oskrbe starejših.
  V Skupnosti ugotavljajo, da prihodki in stroški domov in zavodov postopoma rastejo, domovi pa ohranjajo stabilen poslovni rezultat. »Čeprav na prvi pogled zgleda stanje zelo lepo, pa se domovi vsako leto težje soočajo s povečevanjem stroškov, novimi nalogami in obveznostmi ter novimi birokratskimi opravili ob strogo nadziranih cenah in zmanjševanju prihodkov za vse bolj zahtevno zdravstveno nego,« opozarja Boris Koprivnikar, predsednik upravnega odbora Skupnosti.
   
  Stroški dela vztrajno rastejo, hkrati pa se hitro povečuje dejanska obremenitev osebja. Skupna investicijska vlaganja v zadnjih treh letih strmo padajo (s 47 na 15 milijonov evrov), večino vlaganj pa predstavljajo lastna sredstva tudi pri javnih zavodih, kjer je za svojo lastnino dolžna z vlaganji skrbeti tudi država.
  Delež prihodkov za izvajanje zdravstvene nege v domovih v zadnjih letih vztrajno pada – iz 40% je skupni prihodek iz zdravstva padel že na 35% prihodka domov. To nikakor ni skladno z večanjem zahtevnosti zdravstvene nege, v zadnjem letu pa nekateri izvajalci z veljavno koncesijo celo nimajo zagotovljenega vira financiranja zdravstvene nege.

  Trenutno je za 19.361 mest v domovih evidentiranih več kot 26.000 prošenj od skoraj 18.000 prosilcev (nekateri oddajo prošnje v več domov). Od tega je aktualnih prošenj manj kot 5.000. Sistemske spremembe, ki so nujne, da bi zagnali nov razvojni ciklus, lahko v najbolj grobih okvirih strnemo v naslednje ukrepe: (1) enotna ureditev področja dolgotrajne oskrbe in nege; (2) primerljivi pogoji za vse oblike in izvajalce dejavnosti dolgotrajne oskrbe, (3) zagotovitev stabilnih realnih virov financiranja dejavnosti in investicij ter (4) debirokratizacija sistema. Preberi več.

  Volitve 2011

  Na podlagi nujnih sistemskih sprememb, ki jih že dolgo zagovarjajo v Skupnosti, tudi ocenjujejo programe političnih strank. Preverite, kaj so o tem v  predvolilnih obljubah zapisale politične stranke.

  Preverite in sodelujte v anketi! Klikni tukaj!
  Vabljeni tudi na Facebook, kjer bomo veseli vašega mnenja. Klikni tukaj.

  Prejšnji članekKAM NA STARA LETA? V GANO, V AFRIKO.
  Naslednji članekPOSADILI OREH, SIMBOL DOLGEGA ŽIVLJENJA