ALI RES POTREBUJETE TURISTIČNO ZAVAROVANJE

  384

  Ponudba različnih turističnih zavarovanj, s katerimi lahko poskrbite, da bodo počitnice še bolj brezskrbne, je pestra, pa vendar potrebujete turistično zavarovanje, in če, kakšno? Na ZPS ponovno opozarjajo, da za zavarovalne premije niti ni treba odšteti zelo veliko denarja, kar pa potrošnike lahko hitro zavede, da se odločijo prenagljeno in vsebini pogodbe ne posvetijo potrebne pozornosti – a še vedno velja, da potrošnika zavarovanje ustrezno ščiti le, če pozna njegovo vsebino in izbere ponudbo, ki ustreza njegovim potrebam.

  Je morda dovolj Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja?

  Ni nujno (dovolj), opozarjajo na ZPS. »Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne zagotavlja nikakršnega varstva, če potujete v večino držav zunaj Evropske unije. Tudi v državah, kjer lahko uveljavljate pravice na podlagi evropske kartice, so te omejene na nujne in potrebne zdravstvene storitve, v nekaterih državah pa le na nujne zdravstvene storitve,« opozarja Mojca Štrucl iz ZPS in dodaja: »Evropska kartica tudi ni nadomestilo za turistično zdravstveno zavarovanje, saj npr. ne krije stroškov vrnitve domov, če bi na potovanju resno zboleli ali doživeli hudo nesrečo. Priporočljivo je, da jo imate, a naj vas ne odvrne od sklenitve turističnega zavarovanja, ki lahko krije bistveno več zavarovalnih primerov, če le ustrezno izberete.«

  Kaj obsega turistično zavarovanje?

  Turistično zavarovanje je skupno ime za različne vrste zavarovanja, s katerim se zavarujete pred nepredvidenimi dogodki na potovanju. Najpomembnejše in najbolj razširjeno je zdravstveno zavarovanje v tujini, paketi pa velikokrat vsebujejo še druga dodatna kritja – proti nezgodam, tatvini ali kraji, izgubi prtljage, odgovornosti, prekinitvi ali prisilnemu podaljšanju potovanja.

  A pri izbiri zavarovalnice velike fleksibilnosti ne omogočajo. »Na voljo so številni paketi z različnim obsegom zavarovanih nevarnosti in z različnimi zavarovalnimi vsotami, tudi na prvi pogled primerljiva zavarovanja imajo lahko v splošnih pogojih zapisana različna vsebinska določila, ki pa se lahko pokažejo kot odločilna, ko želite zavarovanje uveljaviti,« opozarja Mojca Štrucl iz ZPS in dodaja: »Dejstvo je tudi, da boste v paketu dobili (in plačali) kritja, ki jih ne želite ali pa bodo morda tako omejena, da vam bodo v praksi le malo koristila.«

  Nasvet ZPS: Koraki do ustreznega zavarovanja

  1. Preverite obstoječa zavarovanja
  Nima smisla, da se za enake nevarnosti večkrat zavarujete.

  2. Razmislite, kaj potrebujete
  Osredotočite se predvsem na zdravstveno zavarovanje. Nepredvidene zdravstvene težave v tujini lahko povzročijo največ neprijetnosti in velike stroške.

  3. Odločite se, koliko časa bo trajalo zavarovanje
  Če potujete le redko, je smiselno, da se zavarujete le za tisto časovno obdobje, ko ste na poti.

  4. Primerjajte ponudbe
  Pri primerjavi bodite pozorni predvsem na višino zavarovalne vsote in razne omejitve in izključitve kritij. Tako boste vedeli, kaj od zavarovanja lahko pričakujete – kaj krije in v kakšnem znesku.

  5. Ko sklenete zavarovanje
  Skrbno shranite vso pogodbeno dokumentacijo, ki ste jo dobili, predvsem pa podatke o tem, s kom se povezati, če gre kaj narobe. Preberite tudi določila o načinu in rokih uveljavljanja zavarovanja, da ne boste kasneje naleteli na težave, če ne boste upoštevali predpisanega postopka.

  Več na www.zps.si  in v reviji ZPStest, junij 2016

  Prejšnji članekNATEČAJ ZA OBLIKOVANJE NOVOLETNE VOŠČILNICE
  Naslednji članekJESENI V LITIJI NOVA OSKRBOVANA STANOVANJA