ZPS: PREGLED BANČNIH RAČUNOV ZA UPOKOJENCE

    995

    Pregled ponudbe je pokazal, da so nekatere banke za upokojence občutno znižale cene za plačilo položnic. S tem so pokazale več družbene odgovornosti, seveda pa se tudi zavedajo, da bi lahko njihove stranke odšle drugam.

    Večina bank v reklamah poudarja svojo skrb za upokojence, ki jo kažejo s ponudbo posebnih produktov, ki so prikrojeni za potrebe upokojencev. Pa se "upokojenski" bančni računi resnično razlikujejo od "navadnih"? Ali starejšim zares prinašajo ugodnosti? Pregledali smo ponudbo bančnih računov za upokojence in preverili, kako lahko upokojenci še dodatno prihranijo pri bančnih stroških.

    Med nami je več kot 680.000 upokojencev, ki imajo tudi pri finančnem poslovanju zelo različne potrebe in želje. Medtem ko nekateri že redno uporabljajo sodobne načine poslovanja z banko, imajo drugi raje preproste in pregledne bančne storitve. Čeprav upokojenci v povprečju opravijo nekoliko manj plačilnih transakcij, pa jih visoki stroški poslovanja z banko zaradi manjših dohodkov bolj prizadenejo. To še posebej velja za tiste, ki ne uporabljajo interneta. Prav za te upokojence so možnosti, katero banko izbrati, še bolj omejene, saj mora biti poslovalnica izbrane banke v bližini njihovega doma.

    Upokojenski račun je praviloma ugodnejši od klasičnega

    Seveda ob upokojitvi ni obvezno odpreti upokojenskega računa. Mimogrede, zanj morate v banki izkazati, da imate status upokojenca. To lahko storite s kartico upokojenca, potrdilom o prejemanju pokojnine, ali z odločbo o upokojitvi. Upokojenski račun se razen po imenu in morebitnih ugodnostih bistveno ne razlikuje od klasičnega. Na splošno velja, da bo banka kreditno sposobnim upokojencem omogočila redni in izredni limit. Tistim, ki so imeli na klasičnem računu urejeno katero od »nadstandardnih« storitev (npr. večjo dovoljeno prekoračitev stanja na računu ali pa višji dnevni limit), pa se ji(m) ne želijo odpovedati, priporočamo, naj v banki povprašajo, ali jih omogoča tudi upokojenski račun.

    Naša primerjava stroškov pri posameznih bankah je pokazala, da večina ponuja upokojencem vsaj manjše popuste, na primer pri stroških vodenja računa in pri posameznih plačilih. Banke za poslovanje z računom zaračunajo dokaj nepregledno množico različnih storitev, zato jih je mogoče primerjati med seboj le tako, da izračunamo skupne letne stroške poslovanja.

    Ne uporabljajte dragih položnic

    Prihranite pa lahko še na druge načine. Velja razmisliti, da bi začeli svoje redne obveznosti poravnavati z direktno obremenitvijo, namesto, da jih plačujete s položnico. To pomeni, da bo banka vsak mesec z vašega bančnega računa samodejno odvedla znesek, ki ste ga dolžni za plačilo stroškov vode, elektrike, ali pa za uporabo mobilnega telefona. Plačevanje z direktno obremenitvijo, po domače s »trajnikom«, je namreč vedno ugodnejše, kot je plačevanje s položnico. Dogovor o plačevanju z direktno obremenitvijo sklenete lahko neposredno s svojim dobaviteljem storitev. Upokojenec, ki je položnice doslej plačeval na bančnem okencu, lahko svoje letne bančne stroške zmanjša tudi za precej več kot 100 evrov.
    Več: http://www.zps.si/index.php?option=com_content&view=article&id=6685&Itemid=667

    Prejšnji članekGREGORJEV PLES NA LJUBLJANSKEM GRADU
    Naslednji članekVSE MANJ ZDRAVSTVENIH DELAVCEV V DOMOVIH?