9. MEDNARODNI SEJEM ZBIRATELJSTVA COLLECTA

  557

  Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta se bo od 26. do 28. marca 2015 že devetič zapored odvil na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Letos bo zbral več kot 130 zbiralcev in trgovcev iz 18  držav. Sejemsko dogajanje bodo popestrili dražba, izobraževalni program za otroke in odrasle, tematska razstava Svetloba in minerali ter izjemno bogate druge razstave. Collecta obeležuje mednarodno leto svetlobe in tehnologij, povezanih s svetlobo, 110-letnico Prešernovega spomenika, 60-letnico Gospodarskega razstavišča in 90-letnico Mikija Mustra, ki bo na Collecti tudi podpisoval svoje zbirke.

  SEJEMSKE ZANIMIVOSTI

  Obiskovalci bodo na sejmu zbirateljstva kupovali in izmenjevali razglednice, znamke, denar, stripe, stare knjige in tiske, fosile, minerale, militaristične predmete, figurice, gramofonske plošče in druge drobne predmete. Poleg tega je sejem tudi odličen prostor za ugoden nakup vsega tistega, kar zbiralci in trgovci potrebujejo pri svojem hobiju oz. poslu – albumi, povečevalna stekla, pincete idr. Možno bo tudi vrednotenje osebnih, družinskih zbirk.

  IZOBRAŽEVALNI PROGRAM IN DRAŽBA

  Obiskovalci bodo poleg bogate sejemske razstave lahko prisluhnili tudi številnim strokovnjakom. Mag. Bojan Bračič bo v predavanju Zakaj zbirati, približal svet zbirateljstva tako ljubiteljem, kot otrokom. Predstavil jim bo, kaj se skriva za željo po zbiranju in zakaj je zbirateljstvo človeku prirojena aktivnost. Dr. Veselko Guštin bo na predavanju z naslovom Moderna filatelija predstavil ljubiteljem kako izgledajo moderne zbirke filatelističnih gradiv, ki so ga poštne uprave izdale po letu 2000 ter kako se potegovati s takšnimi zbirkami za odličja skupaj s svetovno priznanimi »tekmovalci«. Zadnji dan Collecte pripravlja Antikvariat Glavan že tradicionalno dražbo, ki bo letos obarvana s temo Svetloba in minerali. Na njej bo mogoče kupiti plakate iz 19. stoletja vse do 80. let 20. stoletja, različne stripe Mikija Mustra in redke otroške knjige, prve izdaje, originalne fotografije ipd.
   
  Izjemno bogat bo tokrat tudi otroški program. Otroci bodo lahko v petek obiskali delavnico Nariši svojo znamko, ki jo pripravlja Pošta Slovenije, nato se podali v pisan svet vrtavk, kjer bodo s Tehničnim muzejem Slovenije barvali vrtavke. V soboto pa bodo lahko prisluhnili urici pravljic skupaj z Anito Šefer.

  RAZSTAVE

  Tokrat bo na Collecti postavljeno izjemno število razstav, številne bodo obeleževale pomembne zgodovinske dogodke. Tako boste obiskovalci lahko občudovali fotografije, razglednice, spominske medalje v pregledu 110 let Prešernovega spomenika, ob 60-letnici Gospodarskega razstavišča poleg razglednic, razstavne kataloge, vabila in arhivske fotografije, ki bodo razkrile, da je nekoč na mestu Gospodarskega razstavišča stalo pokopališče. Sicer bodo postavljene tudi druge razstave, kot na primer leseni spominki kozolcev, idrijske čipke, slike, fotografije in miniature, zbirka ovitkov ribjih konzerv predelovalne industrije bivše Jugoslavije, npr. Delamarisa idr. Občudovali boste lahko še zbirko citer, pošte v času prve svetovne vojne, prvič na Collecti pa si boste lahko ogledali tudi zbirko osebnih znamk, ki jih je sama zase izdajala Pošta Slovenije ter najdaljšo skavtsko serijo znamk na svetu.

  Collecta bo gostila tudi legendo slovenske ilustracije in stripov g. Mikija Mustra, ki v letošnjem letu obeležuje zavidljivih 90 let. Na ogled in nakup bodo postavljene njegove zbirke, plakati ipd., Muster pa bo za avtograme in kratek pogovor na voljo v petek, 27. marca 2015, ob 16. uri v Povodnem možu.

  Tokratna tematska razstava bo obeležila mednarodno leto svetlobe in tehnologij, povezanih s svetlobo. Na ogled bodo postavljene razstava slovenskega pionirja fotografije in izumitelja fototografije na steklo Janeza Puharja, del zbirke starih »vohunskih« fotoaparatov (celotna zbirka sicer šteje 2270 fotoaparatov), 200 razgednic z upodobitvijo svetovnoznanih filmskih in glasbenih zvezd, kot so Sophia Loren, Brigette Bardot, Marlon Brando idr., tradicionalno pa boste obiskovalci lahko občudovali tudi minerale, bisere, korale v t. i. UV-kabini pa tudi svet fluorescenčnih mineralov.

  www.collecta.si

  Prejšnji članekASSO: ČEZMEJNE VSEBINE V DNEVNIH CENTRIH
  Naslednji članekZPS: SVETOVNI DAN POTROŠNIKOV 2015