jr product

JR PRODUCT d.o.o., STROKOVNJAKI ZA DVIGALNE NAPRAVE

Podjetje JR PRODUCT d.o.o.je eno izmed vodilnih slovenskih podjetij, ki se ukvarjajo s svetovanjem, projektiranjem, dobavo, vgradnjo in vzdrževanjem različnih dvigalnih naprav. Med njihove standardne dvigalne naprave spadajo različna dvigala, dvižne ploščadi in specialna dvigala.

Direktor podjetja inženir Roman Jurejevčič poudarja, da se zavzemajo za odpravo vseh arhitekturnih ovir v našem okolju. Zato so se specializirali za dvigalne naprave, namenjene transportu onemoglih in invalidnih ljudi – stopniščne dvižne stole, stopniščne dvižne ploščadi, vertikalne dvižne ploščadi, stropna dvigala, stopniščne vzpenjalce in drugo.

Podjetje JR PRODUCT d.o.o. svoje izdelke nenehno izboljšuje in razvija nove. Naprave odlikuje zelo kvalitetna hidravlika in enostavna montaža. Primerne so za vgradnjo v zasebne in javne objekte – torej povsod tam, kjer je gibalno oviranim osebam drugače onemogočen neposreden dostop. Na kratko predstavljamo nekaj osnovnih tipov dvigalnih naprav.
Invalidska dvigala se delijo na stopniščne dvižne stole za prevoz oseb, ki sedijo na stolu, stopniščne dvižne ploščadi za prevoz oseb na ročnem ali elektromotornem invalidskem vozičku in na vertikalne dvižne ploščadi za prevoz oseb na ročnem ali elektromotornem invalidskem vozičku.
Vsem napravam je skupna značilnost, da se upravljajo z držanjem tipke, čemur s tujko pravimo »hold to run«. Poznamo pa tudi stopniščne vzpenjalce, ki nadomestijo trajno vgrajene naprave in jih uporabljajo tako v javnih kot zasebnih objektih.

STOPNIŠČNI STOLI

Stopniščni stoli se razlikujejo med seboj predvsem po obliki vodila – ravna vodila ali prostorsko zavita vodila. To so enostavne in najcenejše naprave, dobavni roki so zelo kratki, glede na stopnice se vgrajujejo leve in desne izvedbe, vgradnja je možna v objektu ali zunaj, pritrditev vodil se izvaja na vsako vrsto podlage – stopnice so lahko iz lesa, betona, kamna … Njihova nosilnost je od 110 do 135 kilogramov, naklon stopnic je od nič do 70 stopinj, način pogona je največkrat baterijski, dolžina vodil je do 20 metrov ali pa tudi več, serijsko so dobavljive naprave s petimi in več postajami. Stopniščni dvižni stoli se vedno vgrajujejo v zasebne objekte.

STOPNIŠČNE DVIŽNE PLOŠČADI

Stopniščne dvižne ploščadi se razlikujejo po obliki vodila – ravna vodila ali prostorsko zavita vodila. Te naprave so dražje od stolov. Omogočajo prevoz oseb na invalidskem vozičku ali oseb, ki težko hodijo po stopnicah. Nosilnost naprav je od 150 do 350 kilogramov. Velikost nosilne ploščadi je v zasebnih objektih prilagojena potrebam in željam uporabnika in je od 600 x 700 milimetrov do 900 x 1.250 milimetrov. V javnih objektih je treba upoštevati najmanjšo nosilnost, ki je vsaj 225 kilogramov in najmanjšo velikost nosilne ploščadi, ki je vsaj 800 x 1.000 milimetrov. Priprava ploščadi za uporabo je lahko motorizirana ali pa je ročna. Izvedba pogona in vodila je odvisna od proizvajalca naprave; pogon je lahko baterijski ali preko električne kontaktne letve in podobno. Vgrajujejo se na prostem ali v objektih. Vgradnja je lahko neposredno na nosilno steno ali prek nosilnih stebričkov v stopnice. Vse ploščadi se po uporabi zložijo, tako da je stopnišče normalno prehodno.

VERTIKALNE DVIŽNE PLOŠČADI

Te se delijo na naprave, ki so vgrajene v jašek in na narave brez jaška. Nosilnost vertikalnih dvižnih ploščadi, rečemo jim kar »home lift«, je od 250 do 400 kilogramov. Višina dviga je do 15 metrov. Običajna velikost kabine ali nosilne ploščadi je od 600 x 800 milimetrov do 1.000 x 1.500 milimetrov. Velikost nosilne ploščadi v nobenem primeru ne sme biti večja od dveh kvadratnih metrov. V javnem objektu pa mora biti kabina velika vsaj 900 x 1.400 milimetrov, vrata jaška pa morajo biti v javnem objektu široka najmanj 900 milimetrov in visoka dva metra.

VZDRŽEVANJE

Ko so naprave vgrajene, jih je treba redno vzdrževati. Proizvajalec za vsak tip naprave predpiše priporočena opravila in aktivnosti, ki jih je potrebno opraviti v predpisanem časovnem intervalu. Ob upoštevanju vseh priporočil in ob rednem vzdrževanju naprave je uporaba naprav varna in zanesljiva. »Resni« proizvajalci in njihovi zastopniki imajo v Sloveniji strokovno izobražene servisne mehanike, ki se redno izobražujejo in obnavljajo znanje.

IN KAM GRE RAZVOJ?

Razvojni trendi stopniščnih dvižnih stolov in ploščadi so v uporabi aluminija, predvsem za vodila, baterijske izvedbe naprav – odpadejo električni vodniki, uporaba umetnih mas namesto pločevine – pokrovi naprav, izboljšanje oblike naprav, mikroprocesorska tehnika … Vse naprave so »dizajnirane« in ne več samo tehnično funkcionalne. Določeni modeli so konstruirani za leva in desna stopnišča, nekatere komponente se uporabljajo pri več tipih naprav. Nosilnost naprav se povečuje, dobavni roki za nekatere modele so 1 delovni teden. Garancija je vsaj 24 mesecev.

Vertikalne dvižne ploščadi so največkrat hidravlične izvedbe. Hidravlika je izredno zanesljiva in enostavna. V svetu se uspešno uporabljajo tudi drugi načini dviga kot na primer navojno vreteno z matico. Vgradnja naprave v stanovanjske in poslovne objekte zahteva lepo in skladno oblikovane kabine, vrata in nosilni jašek. Proizvajalci ponujajo veliko izbiro dodatne opreme in različne barve naprav.

ALI JE DVIGALO LAHKO REŠITEV VAŠIH TEŽAV?

Pišite ali pokličite in opišite vaš primer. Pomagali vam bomo pri nasvetu in če najdemo ustrezno rešitev, tudi pri izvedbi.

JR PRODUCT d.o.o.
Stegne 7   
1000 Ljubljana

kontaktna oseba: Roman Jurejevčič

telefon: 01 511 44 82
GSM: 041 676 110

e-pošta: jr.product@amis.net

spletna stran: www.jr-product.si

JR PRODUCT

Za več informacij pišite ali pokličite na spodnje kontakte:
naslov:
Stegne 7   
1000 Ljubljana

kontaktna oseba: Roman Jurejevčič

telefon: 01 511 44 82
GSM: 041 676 110

e-pošta: jr.product@amis.net

spletna stran: www.jr-product.si

JR PRODUCT d.o.o., KO STOPNICE NISO VEČ OVIRA

Svetovanje, projektiranje, dobava, vgradnja in vzdrževanjem dvigalnih naprav kot so: stopniščni dvižni stoli, stopniščne dvižne ploščadi, vertikalne dvižne ploščadi, stropna dvigala, stopniščni vzpenjalci in drugo.