TEST SREDSTEV ZA PRANJE BARVNEGA PERILA

  467

  ZPS – test sredstev za pranje barvastega perila:

  Kljub pranju madeži ostajajo, tudi pri tistih, kupljenih »čez mejo«

  Sredstva za pranje barvastega perila so stalnica med testiranji, ki jih neodvisne potrošnike organizacije izvajajo skupaj. Tokrat so primerjali smo kakovost 11 izdelkov, med njimi je bilo 7 izdelkov v tekoči obliki (gel) in 4 v blazinicah (kapsulah). Ti so sicer nekoliko dražji, a je uporaba enostavna, vendar pa ne učinkovitejša. Izkazalo se je, da imajo vsi testirani vzorci težave pri odstranjevanju madežev, največ z obarvanimi. Le trije detergenti so se uvrstili v razred “dobro”, vsi drugi so v razredu nižje.

  Tudi tokrat so bili pozorni na kakovost detergentov, ki jih pod podobnim imenom prodajajo pri nas in v zahodni Evropi. Prepričanje nekaterih, da je kakovost detergentov, ki jih prodajajo v državah zahodno od nas, boljša vsaj za testirane detergente ne drži, ugotavljajo na ZPS: detergenti, kupljeni zunaj Slovenije,so  dobili med 38 in 69 točk, detergenti, ki so na voljo slovenskim kupcem, pa med 42 in 67 točk.

  Letos smo med seboj primerjali učinkovitost detergentov v tekoči in v obliki blazinic. ZPS je na testiranje poslal štiri vzorce tudi iz Slovenije. Testirali so novejše izdelke, ki po navedbah proizvajalcev na embalaži ponujajo številne prednosti: učinkovitost pranja pri nizki temperaturi, ohranjanje barv in preprečevanje obarvanja svetlih tkanin, pa učinkovitost pri odstranjevanju madežev. »Testiranje je tako kot doslej potekalo v laboratoriju. Kakovost detergentov smo določali tako, da smo primerjali njihove lastnosti, merili, kako odstranjujejo madeže (mastne, encimatske in barvne) in ugotavljali, kako vplivajo na obarvanost tekstila. Perilu, ki smo ga prali v običajnem gospodinjskem pralnem stroju pri 40 °C, smo dodali trakove, na katere smo nanesli gospodinjske madeže, in s pomočjo natančnih merilnih naprav merili, kako vidni so po pranju. Za merjenje agresivnosti do barv smo perilu dodali še trakove obarvanega tekstila in standardne krpe za merjenje obstojnosti barv,« je predstavila način testiranja Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  V boju z madeži večina »padla«…
  Kot sporočajo iz ZPS, so razlike med boljšimi in slabšimi detergenti največje pri odstranjevanju mastnih madežev, medtem ko so imeli pri odstranjevanju encimatskih madežev vsi detergenti kar precej težav. Blatne madeže, pomešane s travnatimi, in čokoladne madeže sicer dobro odstrani polovica preizkušenih detergentov, pri madežih od korenja sta bila uspešna le dva, pri odstranjevanju krvnih madežev pa so bili neučinkoviti prav vsi. »Slabi rezultati so se ponovili pri odstranjevanju barvnih madežev.  Najmanj problematični so bili kavni madeži, nekateri so bili uspešni pri odstranjevanju sledov gorčice in vine. Čajnim madežem sta bila kos le dva, paradižnikovemu soku le en. Pri odstranjevanju travnatih madežev so bili neuspešni skoraj vsi, pri borovnicah pa vsi,« je predstavila rezultate testiranja Dušica Breskvar.

  …medtem ko so za barvno obstojnost prejeli oceno odlično
  Pranje barvastega perila lahko povzroči spremembo barv, razbarvanje in/ali obarvanje svetlejših tonov, zato pri testiranju kakovost sredstev za pranje barvastega perila ocenjujejo tudi, kako vplivajo na barve, ali ohranjajo živahnost barv in preprečujejo, da bi se barvne molekule, ki se med pranjem sprostijo v kopel, ponovno usedale na perilo, kar povzroči neželeno obarvanost svetlejših površin. »Meritve so pokazale, da testirani detergenti ne vplivajo negativno na barve, zato so vsi dobili dobre ocene za barvno obstojnost. Izmerili smo le manjše spremembe pri črni barvi, kar glede na velike količine barvil, ki so potrebne za doseganje tako nasičene barve, kot je črna, ne preseneča,« je izpostavila pozitivne rezultate Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest, oktober 2015 in na www.zps.si.

  Prejšnji članekPROBLEMATIKA AZBESTA JE NEDOKONČANA ZGODBA
  Naslednji članekALI VESTE, KATERO SIJALKO IZBRATI?