TEST INSTANT NAPITKOV S KAKAVOM

  543

  Instant napitki s kakavom so med otroci in mladimi, še posebej v hladnejših dneh, priljubljen napitek. Ponudba napitkov je pestra, so pa med njimi velike razlike. Na ZPS so v tokratni tržni pregled uvrstili 14 vzorcev instant napitkov s kakavom znanih blagovnih in trgovskih znamk.

  Več kot polovica z manj kot 25 % kakava

  Preverili so vsebnost sladkorja in kakava, saj je kakovost napitka odvisna od količine kakava v praškasti mešanici. Samo 6 od 14-ih izdelkov je vsebovalo najmanj 25 % kakava, kolikor je meja za oslajeni kakav ali čokoladni napitek, glede na Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov. Če izdelek vsebuje manj kot 25 odstotkov kakavovega prahu, mora biti poimenovan drugače. Tako kot so velike razlike v vsebnosti kakava so tudi velike razlike v ceni. Za porcijo instant sladkane mešanice s kakavom (manj kot 25 % kakava) mora potrošnik odšteti od 0,03 do 0,09 evra.

  V okviru tržnega pregleda 14-ih vzorcev so na ZPS ugotovili, da je bilo v osmih vzorcih manj kot 25 % kakava. »Ti izdelki torej v skladu s Pravilnikom niso ne čokoladni napitek ne oslajeni kakav ne oslajeni kakavov prah, ampak so instant sladkane mešanice z dodatkom kakava. Proizvajalci bi jih torej morali poimenovati drugače, in sicer razumljivo in jasno, da bi lahko potrošnik razlikoval med tem izdelkom in pravim instant napitkom s kakavom.« je izpostavila Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja pri ZPS

  V kozarcu tudi do 20 gramov sladkorja

  Pri vseh pregledanih vzorcih je kot prvi na seznamu sestavin naveden sladkor, vzorci instant oslajenih kakavov so vsebovali od 63 do 74,4 % sladkorja, vzorci sladkanih mešanic pa od 73,4 do 83,6 % sladkorja. »Z enim kozarcem instant napitka s kakavom (zmešamo 13 gramov napitka in 2 decilitra mleka), oziroma katerega koli od pregledanih vzorcev, bi zaužili približno štiri kocke sladkorja,« opozarjajo na ZPS.

  Rezultate tržnega pregleda instant napitkov s kakavom najdete v reviji ZPStest oktober 2016 in na www.zps.si .

  Prejšnji članekSLADKORNA BOLEZEN NA OČEH
  Naslednji članekPREUDARNA UPORABA ANTIBIOTIKOV