SVETOVNI DAN VARNE RABE INTERNETA

  1049

  Danes obeležujemo dan varne rabe interneta, ki letos poteka pod geslom »Skupaj spremenimo internet na bolje«. Vsi namreč nosimo odgovornost, da je medmrežje varno in prijazno svetovno spletišče.

  A žal tega še nismo dosegli, zato je ozaveščanje še kako potrebno in pomembno. Mlajši moramo opozarjati starejše na morebitne pasti spleta, saj so starostniki, naši starši, babice in dedki, še posebej lahka tarča, ki se s spletom in sodobnimi tehnologijami najtežje spopadejo in ne poznajo vseh pasti, ki prežijo na medmrežju.

  S Simbiozo WWWarno na svetovnem medmrežju

  Dandanes pravijo, če te ni na svetovnem medmrežju, ne obstajaš, česar se v Simbiozi še kako zavedajo, zato vseskozi osveščajo svoje starejše obiskovalce v »Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijskem centru«, kjer opravljajo brezplačne delavnice in jih poleg uporabe pametnih telefonov, učenja osnov uporabe tabličnega in navadnega računalnika, interneta in uporabe digitalnega fotoaparata, opozarjajo tudi na morebitne spletne težave ter kako se pred njimi obvarovati.

  Pred vdorom in krajo osebnih podatkov na medmrežju se najbolje obvarujemo z dobrimi gesli in protivirusnim programom. Na svetovnem spletu se, kot danes vemo, ne uporablja enakih gesel kot je uporabniško ime, geslo naj ne bo sestavljeno niti iz imena ali priimka niti rojstnega datuma nobenega družinskega člana. Najboljše je, da je geslo sestavljeno iz kombinacije velikih in malih črk ter številk in se lahko zapomni, a hkrati težko ugane. Svojih osebnih podatkov (ime in priimek, rojstni datum, naslov, telefonska številka, gesel…) ne izdajamo po nepotrebnem. Prav tako je potrebno biti pozoren na lažne spletne strani, na neznane pošiljatelje elektronske pošte – te je najboljše takoj izbrisati ter se pred spletnimi virusi zaščititi z ustreznim protivirusnim programom.

  A zaključimo v duhu letošnjega slogana in si zapomnimo, da kar je na spletu, tam tudi ostane, zato pazimo kaj in kako objavljamo. Bodimo spoštljivi, tolerantni in prijazni drug do drugega.

   
  Simbioza med generacijami piše zgodbo o medgeneracijskem sodelovanju, prostovoljstvu in spodbujanju vseživljenjskega učenja. Kot veste, je Simbioza v letih 2011, 2012 in 2013 povezala Slovenijo z računalniškimi delavnicami v okviru projekta Simbioz@ e-pismena Slovenija. Nato smo leta 2014 prvič izvedli tudi projekt Simbioza Giba, ko so računalnike delavnice zamenjale gibalne aktivnosti. Projekt smo nato ponovili še v letih 2015 in 2016 in skupaj povezali več kot 50.000 ljudi.

  Pod okvirom našega socialnega podjetja se pišejo tudi zgodbe "Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijski center", kjer izvajamo brezplačne delavnice za starejšo populacijo, Simbioza Šola in e-Simbioza, kjer izvajamo računalniške delavnice za vse generacije po zelo dostopnih cenah, saj si želimo, da čim več ljudi pridobi vedno bolj potrebna računalniška znanja

  Prejšnji članekSVETOVNI DAN BREZ CIGARETE
  Naslednji članekTEST ŽITNIH KOSMIČEV S SADJEM