SVETOVNI DAN SMEHA: PRAZNOVANJE V KOPRU

  455

  Koper, 3. maja – Svetovni dan smeha, ki se praznuje vsako prvo nedeljo v maju, bodo v Sloveniji tako kot prejšnja leta obeležili v Kopru. Na Ukmarjevem trgu bodo združili vse ljudi, ki se radi smejijo, letos po novem tudi tiste, ki so gibalno ovirani, gluhi, naglušni ali z motnjami v duševnem razvoju. Praznovanje bo prvič tolmačeno v slovenski znakovni jezik.

  Prav promociji smeha kot zdravilni metodi je namenjen svetovni dan smeha, ki ga praznujejo po vsem svetu od leta 1996. V Sloveniji ga praznujemo od leta 2010 v Kopru s snidenjem vaditeljev smejalne joge in vseh ljudi, ki se radi smejijo ali ki si želijo videti, kako se je moč smejati tudi brez razloga.

  Organizatorji dogodka so zavod Skupek modro-aktivnih, Mednarodni inštitut za smeh in Zavod ODTIZ, kjer izpostavljajo pozitivne učinke smeha. Znanstveno je namreč dokazano, da smeh vpliva na imunski sistem, glukozo v krvi in depresijo, znižuje stresne hormone in uravnava krvni tlak. Minuta smeha naj bi bila enakovredna desetim minutam teka.

  Čeprav je bila joga smeha sprva v očeh ljudi le še ena duhovna tehnika, danes postaja v različnih institucijah dopolnilna metoda pri zdravljenju določenih bolezenskih stanj, dopolnilna aktivnost v šolah in vrtcih za dosego boljših učnih rezultatov in preprečevanje stresa ter del številnih aktivnosti promocije zdravja na delovnem mestu. Uporabljajo jo tudi v zdraviliščih in domovih za starejše.

  Mednarodni inštitut za smeh

  Smeh je tako preprosta stvar, da marsikdo ne verjame, da je bilo opravljenih že toliko znanstvenih raziskav o tem, kako učinkovit je smeh za zdravje ljudi. Iz tega razloga se je leta 2012 ustanovil Mednarodni inštitut za smeh Maribor, katerega cilj in vizija sta umestiti smeh v vse nivoje družbe, izvajati znanstvene raziskave ter se povezati s strokovnimi in pedagoškimi institucijami ter njihovimi strokovnjaki tako doma kot v tujini. Želja je vzpostaviti tudi sodelovanje z organizacijami in društvi, ki težijo k istemu cilju – smehu. Na podlagi preteklega dela smo s pomočjo različnih strokovnjakov, ki sodelujejo v Mednarodnem inštitutu za smeh Maribor, prišli do zaključka, da je smeh lahko učinkovito dopolnilno »orodje« za zdravje in dobro počutje, in to ne glede na to, kako pridemo do njega – z razlogom ali brez.

  Prejšnji članekHUMANITARNA AKCIJA: PELJIMO JIH NA MORJE!
  Naslednji članekOD BAROKA DO SODOBNE UMETNE GLASBE