SLUŠNI APARATI: NE NASEDAJTE GOLJUFIJAM NA TRGU!

1807

Na trgu se zadnja leta pojavlja kar nekaj poceni slušnih pripomočkov, ki veliko obljubljajo, vendar so kupci hitro razočarani. V zadnjem času krožijo po internetu in tudi v tiskanih medijih oglasi za čudežne kapljice, ki so lahko celo škodljive za uporabnike. Tako da vam resnično odsvetujemo nakup kakršnihkoli »čudežnih« pripomočkov, ki vam lahko škodujejo.

Zakaj slušnega aparata ne moremo kupiti kar tako, ne da bi ga prej vsaj preizkusili?

Najbolj primeren postopek za pridobitev slušnega aparata je obisk zdravnika ORL specialista, ki na osnovi pregleda in meritve sluha oceni, kolikšna je izguba sluha in če pacient potrebuje slušni aparat. Nato se slaboslišni odpravi na pot iskanja pravega slušnega aparata.

5 pravil, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri slušnega aparata:

  • s seboj prinesite ADG (avdiogram), ki je rezultat meritev sluha. Na podlagi avdiograma vam bo slušni akustik predlagal kateri slušni aparati pridejo za vas v poštev.
  • anatomska oblika ušesa – pri majhnih ozkih sluhovodih se lahko pojavi težava pri vstavljanju vušesnega slušnega aparata, ker je vsa elektronika slušnega aparata v ohišju. Tako je vse »ohišje« v sluhovodu in zahteva določen prostor. Pri zelo majhnih iz ozkih sluhovodih je to neizvedljivo, zato se v takih primerih bolj priporoča zaušesna oblika slušnega aparata.
  • psihofizične sposobnosti posameznika: če naglušna oseba slabo vidi ali če morda nima najboljšega občutka za rokovanje, sama  zelo slabo upravlja s slušnim aparatom brez pomoči svojcev. Zato se v takih primerih bolj priporoča slušni aparat, ki bo uporabniku predstavljal enostavnejše rokovanje.
  • izbirate lahko med različnimi cenovnimi razredi slušnih aparatov – izberite takega, ki bo zadovoljil vaše vsakodnevne potrebe in bo primeren slušnim situacijam, v katerih se pogosto nahajate (če ste npr. veliko v družbi, če ste bolj sami, če se veliko gibljete ipd).
  • zaupajte slušnemu akustiku: slušni akustiki so običajno izkušeni in profesionalni in veliko vedo o sluhu ter slušnih aparatih. Upoštevajte njihova priporočila.

Slušni aparat morajo danes ustrezati vsaj naslednjim trem zahtevam:

  • Digitalni model, ki mora biti nastavljiv;
  • Nastavljivost v najmanj štirih najpomembnejših frekvenčnih območjih na 500, 1000, 2000 in 4000 Hz;
  • Individualno izdelan ušesni vložek po meri uporabnika, razen v primeru odprtega sistema, ki pa je tehnično tako ali tako bolj zahtevna tehnologija.

Poleg vseh minimalnih standardov pa bodite pozorni tudi na sam servis in druge storitve, saj je nakup slušnega aparata za naglušno osebo šele začetek neke nove poti v svetu zvoka. Zelo pomembna je podpora v smislu nastavljanja in prilagajanja slušnega aparata po potrebi uporabnika. Priporočljivo je, da se vsaj enkrat letno opravi kontrolni pregled in čiščenje slušnega aparata, saj se z rednim vzdrževanjem zagotovi optimalno delovanje slušnega aparata.

Tako smo spet na začetku: ne kupujte mačka v žaklju, za vaš sluh gre. Slušni aparat kupite od preverjenega in zaupanja vrednega ponudnika, saj se boste morali tja še večkrat vrniti. Tako je, s svojim ponudnikom oz. slušnim akustikom boste še sodelovali, saj se z nakupom slušnega aparata vaše sodelovanje tako šele prične. Potrebno bo kupiti baterije, preveriti nastavitve, prinesti slušni aparat na čiščenje, zamenjati kakšno stvar – zato je pomembno, kje kupite slušni aparat. Namen slušnega aparata je, da vam omogoči boljši sluh, zato je pomembno, da vzpostavite odnos s slušnim akustikom, ki vam bo pomagal pri izbiri slušnega aparata, pri uvajanju, pri nastavitvah in seveda pri vseh morebitnih izzivih s katerimi se boste srečali pri uporabi vašega slušnega aparata.

Več: https://widex.si/

Prejšnji članekPAMETNI SLUŠNI APARATI – APLIKACIJE IN POVEZLJIVOST
Naslednji članekKRIZA – PRILOŽNOST ZA UREDITEV OSEBNIH FINANC