ALI SE SPLOH ŠE SPLAČA PLAČEVATI PRISPEVKE?

  396

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralka REVIJE VZAJEMNOST A. N. z Bleda, rojena leta 1957, je do konca leta 2012 imela skupne pokojninske dobe 37 let in 4 mesece. Ker je brezposelna, si že od decembra 2004 dalje sama plačuje prispevke za pokojninsko zavarovanje. Po informacijah, da bo zaradi tega imela trajno znižano pokojnino, poleg tega pa so se z novim zakonom prispevki povečali kar za trikrat, jo zanima, ali se ji sploh še splača plačevati prispevke, saj niti ne ve, kdaj se bo lahko upokojila in kakšno bo znižanje pokojnine.

  Odgovor:

  Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki velja od 1. 1. 2013 dalje, zaostruje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine tako glede starosti, kot tudi pokojninske dobe ter uvaja pravico do predčasne pokojnine. Poleg tega razlikuje pokojninsko dobo brez dokupa od pokojninske dobe, kar vpliva na izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine in za njeno odmero.
  Upoštevaje bralkino starost in dejstvo, da si vse od leta 2004 sama plačuje obvezno zavarovanje, bo lahko pri prvem izpolnjenem pogoju starosti uveljavila le pravico do predčasne pokojnine, če bo ob tem izpolnjen pogoj pokojninske dobe. V prehodnem obdobju do leta 2018 se postopoma dvigujejo pogoji starosti in pokojninske dobe za predčasno pokojnino. V letu 2013 mora zavarovanka za uveljavitev pravice do predčasne pokojnine  izpolniti pogoj starosti 58 let ter 38 let in 4 mesece pokojninske dobe.
  Vsako naslednje leto se pogoj starosti in pokojninske dobe povečuje za 4 mesece, tako da bo leta 2018 zahtevana starost za predčasno pokojnino 59 let 8 mesecev in 40 let pokojninske dobe, leta 2019 pa končna starost 60 let in 40 let pokojninske dobe. Bralka bo pogoje za predčasno pokojnino izpolnila, ko bo dopolnila starost 59 let, to je leta 2016, če bo izpolnjevala tudi pogoj pokojninske dobe 39 let in 4 mesece. Če bo bralka še naprej prostovoljno vključena v obvezno zavarovanje, bo pogoj pokojninske dobe izpolnila pred izpolnitvijo pogoja starosti, to je že 31. 12. 2014, saj bo takrat že imela 39 let in 4 mesece pokojninske dobe.
  Ker zakon določa, da se predčasna pokojnina odmeri tako kot starostna glede na dopolnjeno pokojninsko dobo, nato pa se vsak mesec manjkajoče starosti do 65 let ali v prehodnem obdobju od nižje starosti (za zavarovanko leta 2013 do 61 let in 6 mesecev, ki se nato vsako leto povečuje po 6 mesecev vse do starosti 65 let v leta 2020), zmanjša za 0,3 odstotka. Bralki se bo tako predčasna pokojnina odmerila glede na dopolnjeno pokojninsko dobo 39 let in 4 mesece, s tem da se bo ta trajno zmanjšala za 14,4 odstotka (razlika med 59 letom in 63 letom starosti – 48 x 0,3%).
  Ali bo bralka še prostovoljno vključena v obvezno zavarovanje, ki ne šteje v pokojninsko dobo brez dokupa, je njena osebna odločitev. Ker pa ji za uveljavitev pravice do predčasne pokojnine čez tri leta manjkata le še dve leti pokojninske dobe, je verjetno smiselno, da ostane še naprej vključena v to zavarovanje. Pravico do starostne pokojnine bi namreč lahko uveljavila šele pri starosti 65 let, ker zakon pri tej starosti določa le pogoj 15 let zavarovalne dobe, kar pa bralka že izpolnjuje.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekTERME KRKA: VIKEND PAKETI ZA ZDRAVJE
  Naslednji članekGENIJ – DA VINCI. VSTOP ZA UPOKOJENCE CENEJE!