PREPOZNATE ZNAKE SRČNEGA POPUŠČANJA?

1259

Otečene noge, občutek težke sape ponoči in utrujenost. Na kaj pomislite ob teh znakih?

Srčno popuščanje je napredujoča bolezen, ki sčasoma vedno bolj poškoduje srce. Ko bolezen napreduje, postajajo simptomi, kot sta občutek težke sape in utrujenost, vse bolj omejujoči pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti. Vsak bolnik s srčnim popuščanjem je v nevarnosti, da bo moral zaradi poslabšanja v bolnišnico ali da bo bolezen zanj celo usodna. Zato sta zgodnje prepoznavanje bolezni in ustrezno zdravljenje izjemno pomembna. To je glavno sporočilo, ki ga ob letošnjih dnevih ozaveščanja o srčnem popuščanju, ki jih obeležujemo v začetku maja, širi Zveza koronarnih društev in klubov Slovenije v sodelovanju s farmacevtsko družbo Novartis.

Srčno popuščanje je resna bolezen, ne običajen del staranja

Srčno popuščanje je resna bolezen, pri kateri srce ne more črpati krvi po telesu tako dobro, kot bi moralo. Najpogostejši simptomi srčnega popuščanja so utrujenost, pomanjkanje energije, hitro utripanje ali razbijanje srca, otečeni gležnji in trebuh, občutek težke sape in zadihanost v ležečem položaju. V zgodnji fazi srčnega popuščanja so lahko ti simptomi zelo blagi in bolniki ne občutijo večjega vpliva na svoje počutje, a bolezen sčasoma napreduje.

Veliko ljudi zamenja simptome srčnega popuščanja z normalnimi znaki staranja ali slabo telesno pripravljenostjo. Vendar to ni res in tako razmišljanje lahko zelo vpliva na zdravje in življenje.

Zdravljenje srčnega popuščanja

Srčno popuščanje ni ozdravljivo, vendar lahko napredovanje bolezni upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo najboljše možne terapije in spremembo načina življenja čim prej.

»Pri zdravljenju srčnega popuščanja zdravniki predpišemo zdravila, ki upočasnijo napredovanje bolezni in pomembno zmanjšajo umrljivost bolnikov s srčnim popuščanjem. Pomembno je, da bolniki predpisana zdravila jemljejo redno in skladno z navodili, da redno obiskujejo zdravnika ter spremljajo svojo bolezen in nam poročajo o vseh spremembah, zlasti o poslabšanju simptomov. Ob zaznanem poslabšanju simptomov bolezni morajo takoj k zdravniku, saj si le tako lahko zagotovijo najboljšo možno oskrbo in zdravljenje,« je razložil specialist kardiolog Marko Gričar, dr. med., iz kardiološkega oddelka Splošne bolnišnice Novo mesto in Zdravstvenega centra Lorena Ljubljana.

Zdravljenje mora spremljati sprememba načina življenja in vseživljenjska rehabilitacija

Bolniki s srčnim popuščanjem morajo poskrbeti za zdrav način življenja z redno in zmerno telesno aktivnostjo, zdravo prehrano ter opustitvijo razvad, kot so kajenje, prekomerno pitje alkohola in prenajedanje. S takšnim načinom življenja, ob pomoči sodobne medicine, lahko bistveno izboljšajo kakovost življenja in možnosti preživetja.

»Zveza koronarnih klubov in društev Slovenije je reprezentativna organizacija okoli 127.800 koronarnih bolnikov v Sloveniji. Skrbimo za širitev mreže vadbenih skupin in društev po Sloveniji ter si prizadevamo zagotoviti možnosti celovite vseživljenjske rehabilitacije čim večjemu številu koronarnih bolnikov,« je povedala Alenka Babič, podpredsednica Zveza koronarnih društev in klubov Slovenije.

Pod okriljem Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije poteka tudi strokovno zasnovana vadba, ki je prilagojena posebej bolnikom s srčnim popuščanjem. »Bolniki s srčnim popuščanjem morajo biti aktivni, a vsaka vadba za njih ni primerna, morajo se zavedati svojih omejitev. Program G-I-O je sinhronizirana kardio-respiratorna rehabilitacija. Temelji na fiziološko oblikovanih vzorcih gibanja, ki se usklajujejo z dihanjem,« je razložila Petra Simpson Grom, predsednica Koronarnega kluba Ljubljana in avtorica programa G-I-O.

Vsi lahko prispevamo k pravočasnemu prepoznavanju bolezni

Bojan Fink je bolnik s srčnim popuščanjem, diagnozo je dobil, ko je bil star 62 let. Diagnoza je bila zanj šok, a nato se je z boleznijo soočil in jo vzel kot del življenja. Zdaj redno jemlje zdravila, redno obiskuje zdravnika in zdravo živi. Ob tem pa poudarja: »Če opazite v svoji družini ali pri prijateljih simptome srčnega popuščanja, torej da težko dihajo, se hitro utrudijo, jamrajo, da imajo otečene noge hodijo, pošljite jih k zdravniku. To jih nič ne stane, lahko pa jim reši življenje.«

Ste vedeli?

•    Srčno popuščanje je vzrok za dva- do trikrat več smrti kot napredovali rak dojke in rak črevesja.
•    Čeprav se je preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem v zadnjih letih bistveno izboljšalo, ostaja smrtnost še vedno zelo visoka. Pet let po odkritju srčnega popuščanja preživi manj kot polovica bolnikov.
•    S srčnim popuščanjem na svetu živi kar 26 milijonov ljudi, do leta 2030 naj bi to število naraslo za skoraj 50 odstotkov. V Sloveniji s srčnim popuščanjem po ocenah strokovnjakov živi okoli 30.000 ljudi.

Prejšnji članekPREDPLAČNIŠKE KARTICE UPORABNE A DRAGE
Naslednji članekBREZ TOBAKA ZA ZDRAVJE PLJUČ