PEGAZ: AKTIVNOSTI PROTI DEMENCI

  467

  Ob mednarodnem dnevu Alzheimerjeve bolezni smo v Pegazovem domu organizirali več aktivnosti. Pričeli smo s plesom, nadaljevali z meditacijo, poslušali predavanja o prepoznavanju in zdravljenju demence in zdravem načinu prehranjevanja, imeli možnost izmeriti holesterol in krvni sladkor, udeležili sprehoda »ne pozabi me« ter prisluhnili pomembnosti fitnesa možganov.


  Plesni studio Zvončica in učiteljica plesa Tara Gobec sta predstavila prednosti plesa za seniorje. Branje zmanjša možnost demence za 35 %, medtem ko ples za kar 76% , pravijo študije. Ne le da si je pri plesu treba zapomniti številne korake in njihov vrstni red, korake je treba prilagoditi še ritmu in plesnemu partnerju. V Pegazovem domu bomo plesali v dveh skupinah glede na gibalne sposobnosti, vabljeni  ste tudi zunanji obiskovalci, da se pridružite ob sredah popoldan. Meditacijo je vodila Ružica Šket. Potovali smo po časovni črti v preteklost in iz višje perspektive pogledali na naše življenje. Odstranili smo bolečine, strahove in negativna čustva ter pozlatili vse dobro. Ob zaključku smo se počutili prerojeni in z vizijo, da smo božanski in odprti za čudeže, ki se dogajajo.Prof. dr. Zvezdan Pirtošek je izvedel predavanje »Kako prepoznamo demenco in kako jo zdravimo«. Pri Alzheimerjevi demenci propadata dve področji, temenski reženj in hipokampus. Dr. Pirtošek priporoča, da naj ostanemo mladi, se trudimo živeti v čim manjšem stresu, se zdravo prehranjujmo (mediteranska dieta), se učimo tujega jezika (kompleksna zadeva), se gibamo in družimo z ljudmi, ki jih imamo radi.

  Predavanje Irene Franić  »Zdrav način prehranjevanja« se je pričelo z mislijo » Naj bo hrana naše zdravilo in ne zdravilo naša hrana.« Večina bolezni se začne v črevesju in je potrebno z uravnoteženo prehrano skrbeti za črevesno mikrofloro. Potrebno je uživati živo hrano in zaužiti dovolj različnih hranil. Ob koncu nas je pričakala polna miza zdravih dobrot, katere smo z veseljem degustirali. Udeleženci so imeli tudi možnost brezplačnega merjenja holesterola in krvnega sladkorja.

  Prejšnji članekSLUH POVEZUJE IN OSREČUJE
  Naslednji članekTURIZEM ZA VSE, TUDI ZA STAREJŠE