KAKO IZVEDETI ALI OBSTAJA OPOROKA?

  1290

  Pred dobrimi tremi tedni nam je umrla mama, ki je zapustila stanovanjsko hišo. Ne vemo, ali je napisala kakšno oporoko. V kratkem pričakujemo, da bo sodišče razpisalo zapuščinsko obravnavo. Vesela bom, če mi lahko razložite, kako ta postopek poteka. Ali bomo dediči o tem postopku avtomatično obveščeni in kako bomo izvedeli, ali obstaja kakšna oporoka?

  Odgovor:

  Ko nekdo umre, je dolžnost matičarja, da v tridesetih dneh od vpisa smrti v matično knjigo umrlih, sestavi smrtovnico in jo pošlje zapuščinskemu sodišču. Podatke za smrtovnico sodišče običajno dobi od pokojnikovih sorodnikov. Matičar oziroma drug organ (lahko tudi sodišče) se mora pozanimati, ali je za pokojnikom ostala pisna oporoka. Matičar je dolžan oporoko, skupaj s smrtovnico nato poslati zapuščinskemu sodišču. Potem sodišče razpiše narok za zapuščinsko obravnavo in o tem naroku obvesti vse dediče, za katere izve na osnovi podatkov iz smrtovnice. Če sodišče ne razpolaga z oporoko, povabi dediče, naj sodišču predložijo pisno oporoko, če je ta pri njih.

  Dediči boste torej o zapuščinskem postopku obveščeni po uradni dolžnosti s strani sodišča. Glede obstoja oporoke pa se najprej pozanimajte med seboj. Morda o oporoki kaj ve kateri od sorodnikov, morda tudi oseba, kjer naj bi gospa oporoko deponirala (denimo notar). Če se bo izkazalo, da gospa ni zapustila oporoke, pa bo uvedeno zakonito dedovanje – premoženje pokojne boste dedovali njeni najbližji sorodniki.

  Odgovor je posredoval mag. BOŠTJAN J. TURK, direktor Inštituta za civilno in gospodarsko pravo

  Inštitut za civilno in gospodarsko pravo (ICGP) je zasebni zavod, ki se ukvarja s pravnimi raziskavami, svetovanjem in izobraževanjem. V svojih dejavnostih združujemo znanstveno-raziskovalno delo na področju analiziranja in spremljanja novosti, predvsem na področju civilnega in gospodarskega prava. Poleg tega organiziramo različne posvete, seminarje in simpozije, vse z namenom progresivnega razvoja pravnih znanosti. Ukvarjamo se tudi s pravnim svetovanjem za različne subjekte, med katere sodijo državni organi, znanstveno-raziskovalni zavodi, gospodarske družbe, pa tudi fizične osebe in drugi. Za naše naročnike izdelujemo pravna mnenja, analize, študije in druge ekspertize, ki odsevajo poglobljene študije različnih pravnih področij. Inštitut ICGP se ukvarja tudi z založništvom in prodajo različnih publikacij in priročnikov. Pred kratkim smo izdali izredno priljubljen komplet priročnikov "Pravo za državljana", ki je namenjen pravnemu izobraževanju laične javnosti.
  Več: Inštitut za civilno in gospodarsko pravo (ICGP)

  Prejšnji članekPESTICIDI V ŽIVILIH. KAJ JE NA SEZNAMU UMAZANIH?
  Naslednji članekbolha.com: VAROVANO STANOVANJE BREŽICE