JAVNA OKROGLA MIZA: KOMU MAR, KO SI STAR?

  500

  V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (Skupnost) ugotavljamo, da se je večina strank v svojih programih opredelila do vprašanja oskrbe starejših (ne pa vse), pogrešamo pa konkretne in jasne opredelitve o tem, kako enotno organizirati in financirati sistem dolgotrajne oskrbe in nege ter zagotoviti stabilne vire financiranja. Že vrsto let se načelno vsi strinjamo, da bomo morali demografskim, socialnim in zdravstvenim spremembam prilagoditi tudi obstoječ sistem skrbi za starejše, nikakor pa ne pridemo do poenotenja, volje, virov in načinov za nujne spremembe.
  Da bi spodbudili razmišljanje o spremembah, smo zagnali vrsto aktivnosti pod skupnim nazivom KO SI STAR, KOMU MAR?, v sredo, 30. novembra 2011, pa smo v Portorožu organizirali tudi javno okroglo mizo, ki so se jo udeležili predstavniki in predstavnice strank DeSUS, Gibanje za Slovenijo, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije, SDS, Zares, SNS, Državljanska lista Gregorja Viranta, SMS Zeleni Evrope, LDS, Pozitivna Slovenija – Lista Zorana Jankovića in SLS.
  Po uvodni predstavitvi programov strank se je med udeleženci okrogle mize razvila zanimiva razprava, ki se je med drugim dotaknila upravljanja javnih zavodov, financiranja storitev, dilem okrog mešanja državne in zasebne lastnine ter zagotavljanja stabilnih virov za financiranje dejavnosti v prihodnje. Pri vprašanju financiranja so udeleženci predvsem izpostavili dileme med financiranjem iz javnih in zasebnih virov, ki jih lahko zagotovimo tako preko dodatnih zavarovanj, kot preko premoženja prihodnjih uporabnikov storitev.
  Boris Koprivnikar, predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je po okrogli mizi povedal: »Z okroglo mizo smo želeli spodbuditi zanimanje političnih strank za konkretne ukrepe na področju oskrbe starejših – predvsem, kako in na kakšen način bodo uresničene tiste spremembe, ki so nujno potrebne. Z današnjo okroglo mizo smo zadovoljni – tako z udeležbo, kot tudi s tem, da so se stranke dejansko pripravile, pregledale programe in proučile ukrepe. Dejstvo je, da se stranke zavedajo, kakšni izzivi jih čakajo na področju starejših, mi pa bomo s temi izzivi in rešitvami v najkrajšem času seznanili tudi novo vlado. Naša prva točka pogovorov z vlado pa bo, kako začeti s postopki za sprejem in uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi in negi,« pojasnjuje Boris Koprivnikar.

  Več informacij:

  Boris Koprivnikar, predsednik upravnega odbora SSZS
  e-pošta: boris.koprivnikar@ssz-slo.si,  GSM: 041 672 074

  Povejte svoje mnenje tudi vi!

  Sodelujte v anketi! Klikni tukaj.
  Vabljeni tudi na Facebook, kjer bomo veseli vašega mnenja. Klikni tukaj.

  Prejšnji članekS KARTICO ZDUS DINERS CLUB RESNIČNO PRIHRANITE
  Naslednji članekCANKARJEV DOM DECEMBRA SPORED IN UGODNOSTI