BREZSTIČNE KARTICE: STE ZA ALI PROTI?

  584

  V prihodnosti bomo lahko velik del plačil opravili brezstično. Vedno več potrošnikov pa uporablja to tehnologijo že danes, saj imajo v denarnicah kartice z brezstično tehnologijo. V ZPS so v okviru pregleda ugotovili, da 11 bank že izdaja debetne kartice in kartice z odloženim plačilom z brezstično tehnologijo, druge pa bodo to predvidoma storile v bližnji prihodnosti.

  Pri tem pa vse banke ne silijo potrošnikov, naj uporabljajo novo tehnologijo. Pri debetnih karticah, ki jih največ uporabljamo za vsakodnevna plačila, lahko pri petih od osmih bank naročite kartico brez brezstične funkcije ali pa vsaj omejite možnost plačevanja brez PIN-a, izpostavljajo na ZPS in dodajajo, da za potrošnike brezstične bančne kartice nikakor več niso novost, saj je pri nas število izdanih kartic že krepko preseglo milijon. S temi karticami lahko svoje nakupe plačujemo na več deset tisoč naslovih; večjim trgovcem, drogerijam in bencinskim črpalkam se pridružuje vedno več manjših trgovin. Pri potrošnikih pa opažajo, dve vrsti reakcije na to novo obliko plačila: nekateri potrošniki jo uporabljajo z veseljem, ker se jim zdi plačevanje na ta način enostavnejše, druge pa skrbi, saj se jim zdi, da je mogoče takšne kartice lažje zlorabiti.

  So brezstična plačila varna?

  Plačevanje s kartico na brezstičen način ni nič bolj tvegano od drugih načinov plačevanja s kartico. Čip na kartici lahko podatke sporoča le na razdalji nekaj centimetrov in le v povezavi s posebnimi čitalniki. Banke zatrjujejo, da je minimalna verjetnost, da bi isti nakup plačali večkrat ali da bi s kartico plačali po nesreči.   

  V javnosti že od same uvedbe brezstičnih kartic krožijo zgodbe o tveganju, da vam lahko nekdo s kartice na skrivaj s posebnim čitalnikom presname podatke o kartici in tako pride do vašega denarja. To tveganje se do zdaj v praksi ni potrdilo, poudarjajo na ZPS, saj je treba poseben čitalnik za snemanje podatkov zelo približati kartici, obenem pa na čipu ni shranjenih veliko podatkov. S temi tako ni možno izdelati dvojnika kartice ali pa nakupovati na spletu, kjer je potrebno vnesti tudi ime, enkratno geslo, ki ga prejmete na mobilni telefon, ali pa trimestno kodo na zadnji strani kartice. Nekateri potrošniki kljub temu kartice še dodatno zavarujejo z aluminijevo folijo ali pa kupijo posebne ovitke.

  Plačevanje brez PIN za nakupe v vrednosti manj kot 15 evrov

  Banke so na brezstičnih karticah omogočile plačilo brez PIN-a za nakupe v vrednosti manj kot 15 evrov, da bi tako predvsem trgovcem omogočile še hitrejše opravljanje plačil. Potrošniki so se že navadili na to, da je PIN garant za varno plačevanje, zato je ta ukrep pri marsikom povzročil zaskrbljenost, da ne bi bilo v primeru kraje kartice mogoče opraviti več zaporednih manjših nakupov. Banke sicer kot dodaten varnostni ukrep omejujejo število in skupno vrednost zaporednih transakcij brez PIN-a, pri čemer pa potrošnikom varnostnih ukrepov ne razkrijejo vedno, ugotavljajo na ZPS. Omejitve nakupa brez PIN-a so lahko v drugih državah, kjer uporabljajo evro, drugačne. V Avstriji vam tako ne bo treba vnesti PIN-a do plačila v znesku 25 evrov, plačila brez PIN-a pa naj ne bi bila mogoča zunaj evrskega območja.

  V ZPS so preverili, koliko denarja je mogoče zapraviti brez uporabe PIN-a (in tako simulirati krajo kartice) z brezstičnimi karticami štirih različnih bank. Več brezstičnih nakupov v vrednosti od 10 do 15 evrov je pokazalo, da banke NLB, SKB in Unicredit omogočajo največ tri zaporedne nakupe brez PIN-a, skupna vrednost nakupov pa ni bila večja od 50 evrov. Pri Abanki so še strožji, saj je bilo treba uporabiti PIN že pri drugem nakupu.

  Nasvet ZPS: Kako varno uporabljati brezstično kartico?

  – Kartice ne dajajte iz rok, še posebej, če se plačilo izvede zunaj vašega vidnega polja.
  – Kartico skrbno hranite, PIN pa naj ne bo shranjen v bližini kartice.
  – Redno pregledujte promet na svojem bančnem računu.
  – Pri sebi vedno hranite telefonsko številko za preklic kartice.

  Prejšnji članekPEGAZ: PRVI POMLADNI DAN NA BOČU
  Naslednji članekDEPRESIJA LAHKO PRIZADENE VSAKEGA