BIBLOS: PRVI SLOVENSKI KNJIŽNI SPLETNI SERVIS

  1488

  Elektronske knjige prinašajo veliko prednosti tudi za starejše uporabnike, saj si lahko velikost črk na bralni napravi poljubno povečate, pri tem pa se struktura strani pri listanju knjige ne razbije. Zdaj lahko e-knjige v slovenščini berete tudi vi –BIBLOS je prvi slovenski spletni servis, ki omogoča oddaljeno izposojo e-knjig članom večine slovenskih splošnih knjižnic. Izposoja je za člane knjižnic brezplačna, seveda pa se lahko odločite tudi za nakup e-knjige.

  Kaj servis BIBLOS ponuja svojim bralcem?

  Izbirate lahko med 1000 naslovi domačih in tujih avtorjev, klasikov in sodobnih uspešnic, ljubezenskih zgodb, kriminalk in e-knjige za otroke. Sodelujemo že z več kot 30 slovenskimi založbami (Mladinska knjiga, Sanje, DZS, Goga, Didakta, Beletrina, če omenimo samo največje) in priljubljenimi slovenskimi avtorji (Primož Suhodočlan, Ivan Sivec), zato smo prepričani, da bo prav vsak lahko našel dobro e-knjigo po svojem okusu.

  Kaj moram storiti, da si lahko izposodim e-knjigo v vašem servisu?

  Če si želite knjigo izposoditi, se morate včlaniti v eno od knjižnic, ki sodelujejo z nami (seznam je na voljo na spletni strani www.biblos.si). V knjižnici prosite, naj vam ob vpisu dodelijo tudi geslo za dostop do storitve Moja knjižnica, če ste že član knjižnice pa to geslo že imate. Morda ga še ne uporabljate – v tem primeru naj vam vaša knjižničarka pove, kaj je vašo geslo ali vam ga na novo nastavi. Potrebovali boste še napravo, na kateri boste e-knjigo prebrali – to je lahko osebni računalnik, tablični računalnik (iPad, Android), pameten mobilni telefon (iPhone, Android) ali namenski bralnik s tehnologijo e-črnila (Kobo, Pocketbook, Sony). Večina knjižnic ima za svoje uporabnike na voljo bralnike, ki si jih kot člani lahko odnesete domov! Na spletni strani www.biblos.si, kjer so na voljo tudi podrobna video navodila za uporabo, se vpišete, izberete e-knjigo in jo prenesete na svojo napravo. E-knjigo lahko nato berete 14 dni, po tem času pa se samodejno izteče, kar pomeni, da vam ni treba paziti na morebitno zamudnino.

  Zakaj pa si ne bi izposodil/a kar tiskane knjige?

  E-knjige imajo v primerjavi s tiskanimi knjigami dve veliki prednosti. Na voljo so namreč preko oddaljenega dostopa – kadarkoli in kjerkoli, zato se vam ni treba odpraviti v knjižnico, da bi si knjigo izposodili in nato še enkrat, da bi jo vrnili. Druga velika prednost pa je ta, da omogočajo prilagajanje velikosti črk, kar se pogosto izkaže kot izjemno dragocena pomoč pri starejših in slabovidnih. Ob povečanju velikosti črk, se stran samodejno prilagodi velikosti zaslona, zato ne boste imeli nikakršnih težav z listanjem na katerikoli napravi.

  Kje lahko izvem več o servisu BIBLOS?

  Za začetek lahko povprašate v vaši knjižnici, seveda pa smo vam na voljo tudi na e-naslovu biblos@zalozba.org  ali na telefonski številki 01 200 37 05.

  Prejšnji članekOHRANIMO MOŽGANE V DOBRI FORMI
  Naslednji članekbolha.com: PRODAM ALI ZAMENJAM POSEST