AKTIVNI DAN ZA BOLJ KAKOVOSTNO STAROST

  696

  Ste že slišali za program »Aktiven dan«? Udeleženci, ki so sodelovali v raziskavi učinkov aktivnega življenjskega sloga v starosti, so po treh mesecih navdušeni nad rezultati! Z redno vadbo so dosegli, da številne vsakodnevne aktivnosti, ki so jim do nedavnega delale težave, opravljajo veliko lažje. Prav ti osemdeset in več letniki so dokaz, da za začetek aktivnega življenja nikoli ni prepozno!

  Zavod Aktivna Starost, Fitnes Klinika, družba DEOS in Fakulteta za Šport Univerze v Ljubljani so zaključili z raziskavo o učinkih zdravega in aktivnega življenjskega sloga v starosti. V njej so sodelovali udeleženci programa Aktiven dan, ki ga izvaja Zavod aktivna starost. Strokovnjaki so pred začetkom raziskave ocenili začetno stanje udeležencev, ga ves čas spremljali in sledila bo evalvacija po zaključku trimesečnega obdobja. Udeleženci so nad napredkom navdušeni, prav tako pa so z napredkom vadečih zadovoljni tudi vaditelji.

  Program je posebej prilagojen najstarejšim, ki so zelo občutljiva populacija.

  Srečujejo se s številnimi bolezenskimi stanji, deformacijami in onemoglostjo, kar pogosto vodi v zmanjševanje gibanja in poveča tveganje za nepokretnost. Zato, da lahko starostniki varno vadijo tudi ob omejitvah, ki jih imajo, potrebujejo posebej zanje prilagojene aktivnosti. Vse aktivnosti za starostnike v okviru programa Aktiven dan potekajo v skupini, vendar so individualno prilagojene vsakemu udeležencu.

  Gre za inovativno obliko dnevnih aktivnosti, ki poteka dvakrat tedensko v dopoldanskem času, v osmih Centrih starejših po Sloveniji (DEOS Center starejših Ljubljana Trnovo, Ljubljana Črnuče, Medvode, Topolšica, Gornji Grad, Cerknica, Horjul in Notranje Gorice).

  Nikoli ni prepozno, da je lahko bolje

  Delež starostnikov se tudi v Slovenji ves čas povečuje, najhitreje pa raste prav delež starejših od 80 let. Mnogi med njimi živijo doma, so pogosto osamljeni in izgubijo voljo do aktivnosti, čeprav bi jih še zmogli. Prav takšnim je namenjen program Aktiven dan katerega prvi cilj je ohranjanje samostojnosti starostnikov. Aktivnosti so zasnovane posebej za starejše nad 80 let na način, da izboljšujejo gibljivost in počutje ter omogočajo izboljšanje nekaterih bolezenskih stanj kot so osteoporoza, sladkorna bolezen, debelost in druge. Strokovnjaki opozarjajo, da za začetek aktivnega življenja nikoli ni prepozno. Ustrezno oblikovanemu programu, ki poteka pod strokovnim vodstvom, se lahko pridružijo tudi najstarejši. Posebna oblika terapevtske vadbe, prilagojena posebej starostnikom, ki poteka v okviru Aktivnega dne, omogoča ne le izboljšanje počutja, ampak tudi dejanski napredek posameznika.

  Pogosta ovira za vključitev starostnikov v vadbo je, da se s svojim stanjem sprijaznijo in začnejo verjeti, da več ne zmorejo. Tu je zaželena pomoč in podpora svojcev ali prijateljev, da jih vzpodbudijo, da se vključijo v njim prilagojeno vadbo. Ko so v vadbo vključeni, jih motivirajo vaditelji. Starostnike vzpodbujajo, da dajo vse od sebe in ko opazijo napredek, jim to da voljo in moči za nadaljevanje vadbe. Osebni pristop omogoča prav vsakemu, da napreduje. Prednost vadbe v skupini pa je, da udeleženci vzpodbujajo drug drugega. Napredek posameznika spodbudno vpliva na vse ostale, saj dobijo dodaten zagon za vadbo.

  Žal pa pri starostnikih vse pridobljene zmogljivosti hitro upadejo v kolikor jih ne vzdržujemo. Izjemno pomembno je redno udeleževanje aktivnosti.  

  Pohvale iz prve roke

  Številni zadovoljni starostniki so po obisku Aktivnega dne povedali, da je to odličen način za ohranjanje telesa in duha. Program pokriva vsa področja, ki so pomembna za ohranjanje samostojnosti, to so informiranje, fizično in umsko vadbo ter druženje. Napredek, ki ga z vadbo dosežejo, opazijo tako starostniki, kot tudi njihovi svojci. Pogosto so namreč otroci ali vnuki tisti, ki vzpodbudijo starostnike, da se vključijo v program.

  Pridružite se aktivnim, prijavite svoje starše, babice, dedke!

  Več informacij o programu lahko dobite na telefonski številki 080 27 37 oziroma na elektronskem naslovu info@zavodas.si ali pa v katerem koli DEOS centru starejših po Sloveniji oziroma na

  Prejšnji članekPOZOR PRED LAŽNIMI AKVIZITERJI!
  Naslednji članekDOBRO VZDUŠJE NA KORUZNEM PIKNIKU