ZPS: PREVIDNO PRI IZDELKIH IZ SURIMIJA

  695

  ZPS tržni pregled izdelkov iz surimija: Poceni le na pogled in s številnimi dodatki

  Na ZPS so tokrat pod drobnogled postavili izdelke, ki obljubljajo okus po morju. Zapeljive oblike rakov in ribjih palčk s pomočjo slik na embalaži pričarajo sadove morja, žal pa je prehranska vrednost teh izdelkov v primerjavi z originalom (raki ali ribami) tako osiromašena, da primerjava praktično ni mogoča, izpostavljajo na ZPS.

  Izdelki surimi, kot jih poznamo v Sloveniji, izvirajo iz japonske specialitete kamaboko, to je poseben način obdelave kakovostnih rib, da so ji podaljšali rok uporabe. Princip se je ohranil tudi v industrijskem načinu priprave surimija, ki ga lahko primerjamo z očiščenim zamrznjenim mesom, ki se uporablja za izdelavo industrijskih mesnih izdelkov (klobas in salam).

  Kakovostna surovina, a žal v manjši količini, potem pa številni dodatki

  »Izdelki iz surimija so vzorčen primer, kaj je danes sposobna narediti prehrambna industrija iz sorazmerno kakovostne surovine, mletega ribjega mesa, t. i. surimija,« je poudaril mag. Marko Prohinar, sodelavec Zveze potrošnikov Slovenije in dodal: »Za izdelavo surimija uporabljajo kakovostne bele ribe (mečarica, aljaška trska …), ki jih predelajo že na ladji. Maso pri zamrzovanju stabilizirajo z dodajanjem sladkorja, sorbitola in polifosfatov, da bi tako zaščitili beljakovine pred nizko temperaturo. Tako pripravljena in globoko zamrznjena masa je kakovosten polizdelek, v katerega vmešajo druge sestavine (jajčni beljak, krompirjev škrob, pšenični škrob, repično olje). Brez zadržkov pa nato dodajajo še emulgatorje, stabilizatorje, ojačevalce okusa, arome in barvila.«

  Rib je v izdelkih bolj malo, saj je je 8 pregledanih vzorcev v povprečju vsebovalo 36 % ribjega mesa (od 22 do 46 odstotkov) in kar 30 do 40 % vode ter poleg drugih sestavin tudi od 0,5 do 3 % dodatkov (sol, aroma rakov in rakovic, izvleček paprike, barvila in veliko število drugih E-jev). »Čeprav se tovrstnih izdelkov brez aditivov in dodatkov preprosto ne da narediti, pa je njihova uporaba kljub temu pretirana. Izdelki vsebujejo do 9 dodanih aditivov (E-jev) in 7 dodatkov (sol, sladkor, škrob, olje, aroma, sojini proteini, jajčni beljak),« je izpostavil mag. Marko Prohinar.

  Poceni le na prvi pogled

  Izdelki iz surimija se zdijo relativno poceni, saj smo za vzorce plačali od 1,20  do 2,51 evra na prodajno enoto. Če pa cene preračunamo na kilogram, dobimo povsem drugačno sliko. Za kilogram najdražjega vzorca ni odšteli kar  14,65 €/kg, za najcenejšega pa 4,80 €, »a potrošniki lahko kilogram očiščenega fileja aljaške polenovke, torej ribe, iz katere je pogosto narejen surimi, kupijo že za dobrih 6 evrov« opozarja mag. Marko Prohinar, ki dodaja »izdelki iz surimija so resda vabljivi na pogled in hitro pripravljeni, vsekakor pa niso hrana za vsak dan. Težko bi jih uvrstili v kategorijo delikates, že zaradi načina, kako so narejeni in ker resnici na ljubo tudi ne ponujajo posebnih gurmanskih užitkov«.

  Več informacij:
  www.zps.si

  Prejšnji članekMIT IN DEJSTVO O TOPLICAH.
  Naslednji članekbolha.com: TROKOLESNIK, KOLO ZA INVALIDE, KUPIM