ZPS: NASVETI ZA RAVNANJE Z ENERGIJO

798

Na ZPS pozdravljajo vladne ukrepe za pomoč potrošnikom na področju energentov. Za lažji pregled so za potrošnike ključne ukrepe zbrali (Električna energija: manjša tarifa naj ostane stimulativna). Pa vendar na ZPS hkrati vlado opozarjajo, da manjša tarifa ne sme izginiti. Po njihovih opažanjih se razlika med večjo (VT) in manjšo (MT) tarifo pri električni energiji zmanjšuje. Tudi z vladnim odlokom določena višina cen ni v korist MT, ki je le 30 odstotkov nižja od VT in le 17 odstotkov nižja od ET. Enako je razmerje povprečne MT in VT v septembru. Za primerjavo: še pred šestimi leti je bila razlika več kot 40-odstotna.

Različne tarife delujejo spodbudno, saj usmerjajo gospodinjstva, da manj energije porabijo v času konic, več pa ponoči in ob koncih tedna, ko je omrežje manj obremenjeno. Tak ukrep je po našem mnenju dober in trajnostno naravnan, številna gospodinjstva ga s pridom uporabljajo in tako dosegajo prihranke ter razbremenijo omrežje, ko je to potrebno. Dobrih praks ne gre ukinjati, čeprav »začasno« v času krize, saj obstaja nevarnost, da jih bomo izgubili za vedno.

Pri ZPS zato vlado pozivajo, da v največji možni meri ohrani cenovno politiko, ki bo še naprej usmerjala rabo električne energije gospodinjstev na način, da bodo doseženi pozitivni učinki za omrežje in da bodo stroški uporabnikov sorazmerno nižji.

Več o drugih cenovnih in vsebinskih ukrepih, ki ščitijo potrošnike, preverite na povezavi.

ZPS nasvet potrošnikom

  • Spremljajte dogajanje na trgu energentov, pregled cen električne energije in zemeljskega plina vsak mesec objavimo na ZPS.
  • Spremljajte obvestila na spletnem mestu Agencije za energijo.
  • V primeru, da vaš dobavitelj napove prekinitev dobave, čim prej primerjajte preostalo ponudbo in izberite novega dobavitelja.
  • Zamenjava dobavitelja lahko traja do tri tedne, zato ne odlašajte z zamenjavo.
  • Pri električni energiji je omogočena zasilna oskrba, pri zemeljskem plinu pa nadomestna oskrba. Brez energentov torej ne boste ostali, a naj bo to izhod v sili, saj so cene (lahko) višje od tistih na trgu.
  • Preverite, ali so bili trošarina, prispevki in DDV pravilno obračunani na računih za električno energijo in zemeljski plin.
  • Nekateri dobavitelji svojim odjemalcem obljubljajo popuste, če bodo znižali (skupno) porabo. Preverite, ali je vaš dobavitelj med njimi ter kakšni so pogoji akcije.
  • Z energijo ravnajte varčno, nasvete najdete tukaj.
Prejšnji članekPOŽIVITVENI ODMEREK PRIPOROČLJIV ZA STAREJŠE
Naslednji članekPOPESTRITEV JESENSKIH DNI V PEGAZOVEM DOMU