TEST KREM ZA ROKE: SAMO VLAŽENJE NI DOVOLJ

1140

Kreme za roke so izdelek, ki ga ima pozimi marsikdo doma, saj hladnejši meseci koži na rokah ne prizanašajo. Evropske potrošniške organizacije smo zato še pred zimo preverile, kako kakovostne so kreme za roke, med katerimi lahko izbirajo potrošniki na policah trgovin in drogerij. Na velikem mednarodnem testu smo v laboratoriju in na praktičnem preizkusu preverili 50 različnih krem za roke, 22 jih lahko kupimo tudi v slovenskih trgovinah – z izdelki iz tujine se je pomerila tudi legendarna slovenska `48-ka´.

Večina izdelkov na testu si je za vlaženje prislužila oceno dobro, večje razlike pa so se na testu pokazale pri učinkovitosti ustvarjanja zaščitnega plašča na koži. Medtem, ko je večina izdelkov na tem delu testa prejela oceno `zelo dobro´, so štirje izdelki prejeli oceno `nezadovoljivo´, med njimi so (žal) tudi takšni, za katere zaradi višje cene tako slabega testnega rezultata ne bi pričakovali. Pregledali smo tudi vsebnost neželenih kemikalij – nekatere kreme vsebujejo kemikalije EDC, uporabniki na praktičnem delu pa so izpostavili slabosti nekaterih embalaž, kako se krema vpija, kako mestne in lepljive so roke po nanašanju…

Roke so vsak dan izpostavljene številnim preizkušnjam, zato je kožo na rokah (še posebej v hladnejših mesecih) treba namazati večkrat na dan. Krema se mora dobro vpiti in ustvariti zaščitno plast, ki občutljivo kožo zaščiti pred dodatnim izhlapevanjem vode in prepreči izsušitev. “Zato le vlaženje ni dovolj. Primerno razmerje med vodo in maščobo v izdelku zagotavlja koži ustrezno vlažnost in elastičnost. Na testu smo zato v laboratoriju preizkusili učinkovitost vlaženja in kako uspešno krema ustvari zaščitno plast na koži,” je predstavila način testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: “Za vsako kremo smo oba parametra preverili pri dvajsetih udeležencih. Ti so na eni roki uporabljali testni vzorec, na drugi pa vsi enako (osnovno) kremo. Tako smo lahko primerjali razliko v stopnji vlažnosti kože med testnim izdelkom in navadno kremo. Stopnjo vlažnosti smo izmerili s korneometrom pred začetkom in po končanem testu. V laboratoriju pa smo s posebno napravo (tewametrom) izmerili še, kako dobro kreme zaščitijo kožo na rokah in preprečujejo izhlapevanje vode.”

Izdelke pa smo preizkusili še v praksi – vsako kremo je ocenilo 30 udeležencev praktičnega preizkusa, ki so jo uporabljali dva tedna dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Pozorni pa smo bili tudi na označevanje in trditve in seznam sestavin. “Seznam sestavin, označbe in navedbe na embalaži so pomembne, saj so edine informacije, ki so potrošniku na voljo pred nakupom. Tako smo lahko preverili, ali izdelki na testu vsebujejo hormonske motilce in alergene snovi ter, ali so označeni skladno s pravili, kako čitljive so navedbe in ali proizvajalci z neupravičenimi navedbami – `brez parabenov´, `hipoalergeno´, `dermatološko testirano´- morda zavajajo potrošnike,” je še pojasnila Urša Šmid Božičevič.

Dobro je vedeti: Le krema ni dovolj

Ohranjajte toploto. Na rokah ni veliko žlez lojnic, ki bi ustvarjale zaščitni sebum, mraz pa kožo dodatno izsuši. Pozimi jo zaščitite še z rokavicami.

Roke je treba redno umivati, večkrat na dan. Ustrezna higiena nas lahko zaščiti pred številnimi boleznimi, to še posebej velja pozimi. Uporabljajte čim bolj nežna mila (poiščite takšna z oznako `za občutljivo kožo´ ali `sensitive´), roke pa sperite z mlačno vodo. Po vsakem umivanju jih namažite z vlažilno kremo.

Zaščita pri gospodinjskih opravilih. Čistila ne očistijo temeljito le posode in stanovanja, ampak so `agresivna´ tudi do rok. Pri gospodinjskih opravilih roke vedno zaščitite z rokavicami – gumijastimi ali takšnimi iz lateksa za enkratno uporabo. Vedno jih nataknite na popolnoma suhe roke. Lateks spada med pogoste povzročitelje alergije, zato pod takšne rokavice nadenite še tanke bombažne rokavice.

Dodatna nočna zaščita. Pred spanjem roke namažite z izdatno količino kreme. Nato si nadenite tanke bombažne rokavice, da posteljnino in oblačila zaščitite pred mastnimi madeži.

Dobro namažite tudi obnohtno kožico in nohte. Krema bo površinsko zaščitila in namastila kožo in nohte, težav, kot so krhki in lomljivi nohti, pa s kremo ne boste odpravili (čeprav je na nekaterih izdelkih napisano, da so za `roke in nohte´).

Zaščita pred soncem. Če na soncu niste predolgo in nosite tudi zaščitna oblačila, lahko izberete kremo za roke z UV-zaščito. Za vsakodnevno kolesarjenje v službo zadostuje krema za roke z zaščitnim faktorjem 30 ali več, če ste na soncu dlje in pogosto, pa bo delo bolje opravila klasična krema za sončenje.

Kdaj k zdravniku? Če so težave z občutljivo, pordečelo in razpokano kožo prehude, boleče in dolgotrajne, je nujno, da obiščete zdravnika

Prejšnji članekKOLIKO STANE POGREB?
Naslednji članekNOVEMBER – MESEC PREPREČEVANJA ZASVOJENOSTI