OČALA BREZ DOPLAČILA, ZPS PREVERJA PONUDBO

  852

  Čeprav so optiki, ki so pogodbeni dobavitelji ZZZS, dolžni zavarovani osebi pokazati najprej ponudbo očal brez doplačila, se je v naši raziskavi pokazalo, da smo morali posebej prositi, naj nam pokažejo ponudbo teh očal.

  Optiki običajno potrošnikom, ki pridobijo naročilnico za očala, pa ne vedo za obstoj ponudbe očal brez doplačila, ponudijo očala iz redne prodaje, pri plačilu pa upoštevajo znesek, ki ga prizna ZZZS. Ta pa je pri ceni očal, ki običajno presega več sto evrov, skoraj zanemarljiv. S tem dobi potrošnik z naslova zdravstvenega zavarovanja manj, kot če bi si izbral očala "na recept".

  Če smo bili razočarani nad dejstvom, da je ponudba socialnih očal velikokrat "skrita", pa smo bili toliko bolj zadovoljni z izbiro, ki pogosto nikakor ni skromna, kot smo resnici na ljubo pravzaprav pričakovali. Z nekaj izjemami imajo namreč v kar nekaj trgovinah z optičnimi pripomočki v stalni ponudbi več deset okvirjev brez doplačila, so pa tudi take, kjer lahko potrošniki izbirajo med precej več kot 100 brezplačnimi okvirji.

  Obisk več optik se obrestuje

  Ponudba očal brez doplačila pri posameznih optikih je precej različna, zato je z naročilnico za očala pametno zaviti k več optikom ter preveriti, kje lahko dobite največ iz svojega zdravstvenega zavarovanja. Če imate manjšo dioptrijo in tanjšanje stekel ni potrebno, boste lahko pri optikih z večjo ponudbo brez težav našli očala, za katera vam ne bo treba doplačati. Še posebej to velja, če potrebujete očala za občasno rabo, npr. pri vožnji z avtomobilom, za gledanje televizije, za branje. Ponekod so v komplet očal »na recept« vključene tudi že dodatne funkcionalnosti (na primer protiodsevni t. i. antirefleksni premaz).
  Različni dodatki, kot sta na primer zaščitni premaz proti praskam ali pa UV-premaz, niso zajeti v standardu ZZZS, zelo verjetno pa vam jih bo optik ponudil. Vprašajte, koliko vas bo to stalo, saj lahko za tak dodatek doplačate tudi več deset evrov.

  Kaj pa, če prinesete svoje okvirje?

  Očala na recept lahko dobite tudi, če imate svoje okvirje. V tem primeru bo optik skladno z navodili ZZZS odštel 15 evrov od vrednosti naročilnice za očala (pri manjši dioptriji bo npr. od zneska 42,03 odštel 15 evrov). Ni pa enotne prakse, kako posamezni optiki zaračunavajo montažo stekel, ki ste jih naročili na podlagi naročilnice ZZZS, v (rabljene ali nove) okvirje, ki ste jih prinesli s seboj. Nekateri ponudniki lahko za montažo zaračunajo tudi 30 evrov, drugi pa bodo to opravili brezplačno.

  Želite namesto očal kontaktne leče?    

  Pogoji za pridobitev kontaktnih leč z naslova zdravstvenega zavarovanja so nekoliko strožji kot tisti za pridobitev očal. Do kontaktnih leč z naslova zdravstvenega zavarovanja ste upravičeni, če zdravnik oftalmolog ugotovi, da izpolnjujete pogoje ZZZS, in vam tudi izda ustrezno naročilnico. Kako pa je z zaračunavanjem očesnega pregleda zaradi predpisovanja kontaktnih leč za tiste zavarovane osebe, ki niso upravičene do njih z naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja? V praksi so namreč nekaterim potrošnikom zaračunali pregled pri oftalmologu, ki so ga opravili zato, da bi pridobili naročilnico za kontaktne leče.

  Po informacijah ZZZS imate ne glede na to, ali ste upravičeni do pridobitve kontaktnih leč z naslova zdravstvenega zavarovanja ali ne, v okviru zdravstvenega zavarovanja pravico do pregleda. Če niste upravičeni do kontaktnih leč v breme ZZZS, vam pogodbeni izvajalec zdravstvenih storitev (zdravnik) lahko zaračuna le nadaljnjo obravnavo, ki ne sodi v očesni pregled; to je storitev "uvajanja v nošenje kontaktnih leč", ki se opravi, ko dobite kontaktne leče.
  Vir: ZPS

  Prejšnji članekZ VNUČKI NA SEJEM ZA DRUŽINE OTROŠKI BAZAR
  Naslednji članekbolha.com: SKUTER NA ELEKTRIČNI POGON, 400 €