MAJSKO MUZICIRANJE V PEGAZOVEM DOMU

  563

  »Glasba je duhovno bogastvo, je duhovna hrana, ki je dobra za vse ljudi«, je v uvodu v majsko muziciranje za dobro počutje stanovalcev, dejala ravnateljica glasbene šole, ga. Tatjana Šolman.

  Tokrat nas je vodila skozi glasbeno zgodovino. Ne vemo ali je bilo prej petje ali govor. Pričeli smo pri poglavarjih plemen, ki so udarjali po bobnih, ostalo ljudstvo (stanovalke in stanovalci z raznimi inštrumenti) se je ritmično priključilo. Dotaknili smo se Rimljanov in prišli v srednji vek, kjer so bila stroga pravila. Krščanstvo je pričelo skozi glasbo častiti Kristusa – najprej je bila samo enoglasna glasba v cerkvah, prišli do baroka in J. S. Bacha z orgelsko glasbo. Ugotovili smo, da imajo razne današnje avizo skladbe (Evrovizijska, olimpijske igre) korenine v baroku. Poslušali, peli in muzicirali smo ob Gloria in excelsis Deo, Jesu, meine freude, Bog čuvaj nam cesarja (Franca Jožefa) in prišli do Evrope, kjer je želja, da bi bil mir, da bi se ljudje imeli radi. Skozi klasicizem nas je pot peljala do romantike, do Franza Schumanna, Franza Liszta, ki je imel koncerte v Kristalni dvorani v Rogaški Slatini v letih 1846 in 1847. Poslušali smo Ljubezenske sanje in poročno koračnico ter interpretirali poročni obred. Če imaš ljubezen, imaš vse. Če sta dva zaljubljena, je med njima Bog.

  Stanovalci, ki ljubijo glasbo in petje so se pri tej urici izražali v muzikalnem jeziku in bili so navdušeni. Ob spoznavanju različnih instrumentov, ritmike, dodatku glasu in dobre volje je nastalo lepo doživetje in glasba je poskrbela za dolgotrajen učinek.

  Mateja Fidler, delovna terapevtka
  Več: PEGAZOV DOM

  Prejšnji članekKAKO JE Z ODKUPOM ČASA ŠTUDIJA? SE SPLAČA?
  Naslednji članekPRVA POMOČ? REŠITEV SO OBLIŽI DERMAPLAST®!