KAKO JE Z ODKUPOM POKOJNINSKE DOBE

  608

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralec A. H. iz Primorske piše, da ima njegova žena iz delovnega razmerja le 13 let pokojninske dobe. Ker je stara že 63 let, ga zanima, ali je upravičena do kakršnekoli pokojnine. Slišal je tudi, da bi lahko žena dokupila morebitno manjkajočo pokojninsko dobo.

  Odgovor:

  Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju med drugim tudi določa, da ženska v prehodnem obdobju od leta 2013 do leta 2015 pridobi pravico do starostne pokojnine, če dopolni zahtevano starost in najmanj 15 let zavarovalne dobe. Ženska mora v letošnjem letu dopolniti starost 64 let, v letu 2015 pa 64 let in 6 mesecev. Po končanem prehodnem obdobju pa ženska pridobi pravico do starostne pokojnine pri enaki starosti kot moški, to je pri starosti 65 let, če ima najmanj 15 let zavarovalne dobe.Če bi torej bralčeva žena želela pridobiti pravico do starostne pokojnine, bi morala imeti najmanj 15 let zavarovalne dobe, da bi jo lahko uveljavila pri določeni starosti. Manjkajočo zavarovalno dobo bi sicer lahko tudi dokupila. Ker pa zakon zahteva, da zavarovalno dobo lahko dokupi le zavarovanec ali uživalec pokojnine, bi morala najprej pridobiti status zavarovanca, kar pomeni, da bi morala biti ob vložitvi zahtevka za dokup zavarovalne dobe vključena v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V njenem primeru bi bilo verjetneje najbolje, da bi se prostovoljno vključila v obvezno zavarovanje. To je namreč omogočeno vsem osebam s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so dopolnile 15 let starosti in ne izpolnjujejo pogojev za obvezno vključitev v zavarovanje. Ker pa bralčeva žena še ne izpolnjuje pogoja starosti za pridobitev pravice do starostne pokojnine, bi bilo zanjo finančno najugodneje, da ostane prostovoljno vključena v obvezno zavarovanje vse do dopolnitve zahtevane starosti in da dokupi le morebitno manjkajočo zavarovalno dobo do 15 let, pri čemer pa mora zahtevek za dokup vložiti že v času vključenosti v obvezno zavarovanje. Osnova za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je namreč nižja za čas prostovoljne vključitve v obvezno zavarovanje in je najmanj 60 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec, medtem ko osnova za dokup ne more biti nižja od zneska povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem je bila vložena zahteva za dokup zavarovalne dobe.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.


  Prejšnji članekIŠČEMO SOSTANOVALCA V HIŠI PRI NOVEM MESTU
  Naslednji članekO POMENU OSKRBOVALCEV S PRIMERI DOBRE PRAKSE