HEPATITIS: POMEN TESTIRANJ IN PREVENTIVE

  639

  Svetovni dan hepatitisov, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija določila na rojstni dan nobelovca profesorja Blumberga, odkritelja hepatitisa B, obeležujemo že deveto leto zapored. Njegov namen je osveščanje ljudi o virusnih hepatitisih. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) želimo ob tem dogodku dvigniti zavedanje o tem pomembnem javnozdravstvenem problemu in poudariti pomen testiranja. Globalni cilj je do leta 2030 eleminirati okužbe z virusomom hepatitisa B in C za 90 odstotkov.

  »Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi, med njimi so najpogostejši virusi hepatitisa A, B, C, D in E , ki se med seboj razlikujejo po načinu prenosa. Posledica  bolezni je okvara jeter, ki lahko vodi v jetrno cirozo ali raka jeter,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in opozorila, da na NIJZ zbiramo podatke o prijavljenih primerih virusnih hepatitisov, ki pa ne izražajo realne slike, saj se testira premalo ljudi.

  Hepatitis A

  Okužba s hepatitisom A ni kronična in je pogost spremljevalec slabih higienskih razmer. S človeka na človeka se prenaša s t. i. socialnimi stiki, kot so prenos z okuženimi rokami ali predmeti. Poznamo tudi hidrične okužbe, ko je okužen vodni vir. Najboljšo preventivo predstavlja upoštevanje higienskih standardov in redno umivanje rok. Proti hepatitisu A se lahko cepimo, kar je posebej priporočljivo ob potovanjih v predele sveta, kjer so slabše higienske razmere in je bolezen endemična.

  Hepatitis B

  Okužba s hepatitisom B je lahko kronična in se prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi, vbodi z ostrimi predmeti, onesnaženimi z okuženo krvjo, pri izmenjavi pribora za injiciranje drog in z matere na otroka. V državah z nizkimi zdravstvenimi standardi se lahko okužimo tudi pri medicinskih ukrepih, kot so posegi ali transfuzija krvi.

  Najboljšo preventivo predstavlja cepljenje, tudi novorojencev kužnih mater in uporaba kondoma. Pri odvisnikih je najboljša preventiva uporaba sterilnega pribora pri injiciranju drog.

  Hepatitis C

  Okužba s hepatitisom C ja lahko kronična, prenaša se s krvjo in njenimi pripravki. Okužimo se lahko z izmenjavo pribora za injiciranje, pri medicinskih posegih v državah z nizkimi zdravstvenimi standardi, pri prebadanju kože ali sluznic (tetoviranju, pearcingu) ali pri spolnem odnosu. Najboljša preventiva je uporaba kondoma in  uporaba sterilnega pribora za injiciranje drog pri odvisnikih. Cepiva proti hepatitisu C ni na voljo, obstaja pa učinkovito zdravljenje hepatitisa C.

  Pomembno je testiranje proti hepatitisu

  Priporočamo torej testiranje za vse, ki so ali so bili v preteklosti izpostavljeni tveganim vedenjem oziroma situacijam. »Testiranje za hepatitis B in C bi moralo biti usmerjeno na ciljne skupine s povečanim tveganjem, kot so intravenozni uživalci drog, okuženi s HIV in ostalimi spolno prenosnimi okužbami, moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, zaporniki in druge skupine s povečanim tveganjem,« je opozorila Evita Leskovšek z NIJZ in dodala: »Preventivni ukrepi predstavljajo dosledno uporabo kondoma izven stalnega monogamnega partnerstva in abstineno od ilegalnih drog oz dosledno uporabo sterilnih igel pri prebadanju kože in sluznic.« Pomemben preventivni ukrep je tudi testiranje, kadarkoli obstaja sum na okužbo, saj je pravočasno zdravljenje ključ do preprečevanja resnih posledic omenjenih bolezni.

  Prejšnji članekAKCIJA: POVEZANOST. POGOVOR. SKRB.
  Naslednji članekZAMENJAJ IN PRIHRANI: OSTANITE AKTIVNI!