FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

Festival ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam.

Prijavi se na e-novice


13. FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

13. Festival za tretje življenjsko obdobje naštel več kot 15.000 obiskovalcev


Ljubljana, 4. oktober 2013 - Z utrinki iz predstave Star Fotr, v kateri igralec Janez Hočevar Rifle predstavi smešne plati neizogibnega staranja, se je včeraj končal 13. Festival za tretje življenjsko obdobje. V treh dneh smo organizatorji našteli več kot 15.000 obiskovalcev, ki jih je pričakal bogat in vsebinsko pester strokovni, izobraževalni in kulturni program.

Na zaključni slovesnosti v Linhartovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma sta zbrane nagovorila državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade Tamara Vonta in podpredsednik programskega sveta festivala Marjan Šiftar. Vonta je izpostavila pomembno sporočilo festivala, to je, da družbo soustvarjajo vse generacije.

Po njenih besedah mora politika poiskati ustrezne sistemske rešitve za spremenjena medgeneracijska razmerja, ki so posledica staranja prebivalstva. Vonta je tudi poudarila, da vlada še posebno pozornost namenja razvoju skupnostnih oblik skrbi za starejše.

Šiftar je opozoril na mednarodno odmevnost festivala, ki se iz leta v leto še povečuje. Tudi letošnji festival, že 13. po vrsti, je ocenil za uspešnega, kar po njegovih besedah potrjuje tudi število obiskovalcev. Samo v strokovnem programu se je zvrstilo devet okroglih miz z več kot 60 uglednimi gosti. Predstavilo se je tudi 180 razstavljavcev in več kot 1.000 nastopajočih na Odprtem odru.

Letošnji festival, ki je potekal pod geslom Vsi smo ena generacija!, je sovpadel z evropskim letom državljanov. Organizatorji so zato osrednjo pozornost namenili aktivnemu državljanstvu, ki pomeni predvsem aktivno vključevanje državljanov in organizacij civilne družb v življenje skupnosti ter sooblikovanje politik na vseh ravneh.

Festival se je še posebej v zadnjih letih uveljavil kot tradicionalna, mednarodno odmevna prireditev, ki starejše povezuje z drugimi generacijami in s tem krepi zavedanje o pomenu medgeneracijske solidarnosti. Glavne razprave letošnjega festivala se niso mogle izogniti krizi, ki je v veliki meri prizadela tudi starejše.Festivalski program sta sooblikovala tudi soorganizator festivala Zveza društev upokojencev Slovenije s številnimi predstavitvami in delavnicami, ki jih bodo izvajali na svojem razstavnem prostoru, in partner festivala Mestna občina Ljubljana, ki pripravlja poleg bogatega programa na svojem razstavnem prostoru tudi spremljevalni program – brezplačne vodene oglede Ljubljane, obiske kulturnih ustanov, oskrbovanih stanovanj idr.

Vabljeni na letošnji 14. Festival, ki bo potekal od 29.9. do 2.10 2014. Vstop prost!

Več informacij in celoten program na www.f3zo.si

 

 

KAJ DELAMO?

Portal VARNA STAROST je informativni spletni portal in hkrati osebno svetovalni servis za starejše in njihove svojce. Zbiramo, urejamo in posredujemo informacije o ponudbah namenjenih starejšim. Obenem pa nudimo pomoč na osebni ravni: s pomočjo pravnih, nepremičninskih in finančnih svetovalcev iščemo najboljše rešitve. Projektiramo varno starost. Za vas.

Več informacij

PREGLED STORITEV

- svetovanja namenjena starejšim (in svojcem)
- analize nastanitvenih možnosti - posredovanje informacij o domovih upokojencev, varovanih stanovanjih, pomoči na domu, ipd.
- pomoč pri uveljavljanju pravic
- posredovanja strokovnajkov s področij prava, nepremičnin in upravljanja financ
- pomoč pri dokumentaciji in upravnih poslih

Več informacij

NAŠ KONTAKT

            

Produkcija: oglaševalska agencija CONNECTA