VSE KLJUČNE NOVICE NA ENEM MESTU

Vedno sveže novice, ki Vas obveščajo o vseh novih dogodkih in informacijah.

Prijavi se na e-novice


PREHRANSKA DOPOLNILA ZA RAZSTRUPLJANJE

Oglasi za prehranska dopolnila, ki obljubljajo razstrupitev v enem mesecu ali celo v desetih dneh in da se bomo zaradi uživanja prehranskega dopolnila počutili popolnoma drugače, so mikavni, a naše telo ne deluje tako. Zdravo telo se strupov in drugih odpadnih snovi očisti samo, a za to potrebuje čas in primerno podporo v obliki zdrave in uravnotežene prehrane.


Na ZPS so v okviru tržnega pregleda ugotovili, da označbe vsebujejo nedokazane in zavajajoče navedbe ter, da je očitno trg s prehranskimi dopolnili  premalo nadzorovan, pozitivni učinki na razstrupljanje telesa za uporabljene rastlinske učinkovine pa niso dokazani oziroma jih Evropska agencija za zdravila (EMA) ali Evropska agencijo za varno hrano (EFSA) (še) nista odobrili.
Vabljeni k branju kratkega pogovora o procesu razstrupljanja in smiselnosti uživanja prehranskih dopolnil s prof. dr. Samom Kreftom, ki na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora: »Strokovno gledano je razstrupljanje proces, ki stalno poteka v našem telesu. Ta proces je neizogiben, saj smo strupom izpostavljeni že od nekdaj, tudi ko smo živeli v še neokrnjenem okolju.«


Vseh 10 pregledanih izdelkov ponudniki oglašujejo kot pomočnike pri razstrupljanju (predvsem) jeter ali celega telesa. Tako na embalaži izdelkov kot na spletnih straneh prav vsi obljubljajo nekaj od naštetega: popolno regeneracijo, čiščenje telesa, pospešeno izločanje strupov, predvsem pa boljše počutje in več energije po tretmaju z dopolnilom. Države članice EU so na Evropsko agencijo za varno hrano (EFSA) sicer vložile nekaj prošenj za odobritev zdravstvenih trditev za rastline v povezavi z razstrupljanjem, a EFSA za večino trditev še ni podala končnega mnenja, zato trenutno zanje velja prehodno obdobje in navedbe niso prepovedane.

»Pregledana dopolnila vsebujejo eno ali več zdravilnih rastlin, ki naj bi pomagale pri razstrupljanju, največkrat vsebujejo izvlečke iz semen ali plodov pegastega badlja, izvlečke iz listov artičoke, korenike kurkume, med sestavinami smo našli tudi sivko, algo klorela, spirulino in izvlečke popra, korenine regrata, golostebelnega korena, rmana, breze ... Največ raziskav je opravljenih na pegastem badlju, nekaj tudi na artičokah, a za nobeno od navedenih učinkovin še niso dokazani razstrupljevalni učinki,« opozarja Anja Zupan iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Poleg učinkovin pregledana dopolnila vsebujejo tudi številne dodatke, kot so na primer  različna sredstva za povečanje prostornine (koruzni dekstrini, rižev koncentrat, maltodekstrin in kalcijev fosfat). V nekaterih izdelkih je glede na navedene sestavine na embalaži polnila celo več kot same učinkovine. V kapsulah smo našli tudi različna sredstva proti sprijemanju, tri dopolnila vsebujejo tudi barvila.«

Na ZPS sicer poudarjajo, da  ni podatkov o negativnih učinkih uporabljenih dodatkov na zdravje človeka, sploh ne v takih količinah, kot se nahajajo v dopolnilih. A med pregledanimi izdelki je izdelek, ki glede na navedbe na deklaraciji, vsebuje le želatino, in ki dokazuje, da je mogoče dopolnila izdelati tudi brez dodatkov. Pomanjkljiva pa so tudi navodila glede dolžine jemanja prehranskega dopolnila.

»Le štirje izmed desetih izdelkov so imeli na embalaži natančno navedbo dolžine jemanja dopolnila. Pri določanju časa si sicer potrošniki lahko pomagajo s priporočilom EMA, ki za pegasti badelj v vlogi podpore jetrnim funkcijam navaja dvotedensko uporabo v dnevnem odmerku do 1800 miligramov posušene zmlete rastline in obisk zdravnika, če se stanje ne izboljša. Za dopolnila iz izvlečkov se priporočena dolžina uporabe razlikuje glede na koncentracijo silimarina, zato je pomembna navedba koncentracije na izdelku,« svetuje Anja Zupan.

ZPS nasvet:

Za dolgoročno »razstrupitev« je najpomembnejša vsakodnevna zdrava prehrana, ki ne pomeni le zelenjavnih juh in čudežnih zelenjavnih napitkov, temveč zdravo uravnoteženo prehrano. Samo sprememba prehrane, dovolj tekočine in gibanje lahko zares izboljšajo zdravje in nas "razstrupijo". Če menite, da potrebujete »detox tretma«, na ZPS priporočajo uživanje večjih količin sadja in zelenjave, s čimer boste poskrbeli za zadosten vnos potrebnih hranil in antioksidantov, ki bodo nudili podporo telesu pri vseh funkcijah, tudi pri čiščenju odpadnih snovi, ki so se morda nakopičile v decembru.

Rezultati tržnega pregleda so objavljeni v reviji ZPStest 1/2019, v aplikaciji ZPStest in na www.zps.si

 

 

Oops! Something went wrong

Arhiv novic Nazaj na vstopno stran

KAJ DELAMO?

Portal VARNA STAROST je informativni spletni portal in hkrati osebno svetovalni servis za starejše in njihove svojce. Zbiramo, urejamo in posredujemo informacije o ponudbah namenjenih starejšim. Obenem pa nudimo pomoč na osebni ravni: s pomočjo pravnih, nepremičninskih in finančnih svetovalcev iščemo najboljše rešitve. Projektiramo varno starost. Za vas.

Več informacij

PREGLED STORITEV

- svetovanja namenjena starejšim (in svojcem)
- analize nastanitvenih možnosti - posredovanje informacij o domovih upokojencev, varovanih stanovanjih, pomoči na domu, ipd.
- pomoč pri uveljavljanju pravic
- posredovanja strokovnajkov s področij prava, nepremičnin in upravljanja financ
- pomoč pri dokumentaciji in upravnih poslih

Več informacij

NAŠ KONTAKT

            

Produkcija: oglaševalska agencija CONNECTA