VSE KLJUČNE NOVICE NA ENEM MESTU

Vedno sveže novice, ki Vas obveščajo o vseh novih dogodkih in informacijah.

Prijavi se na e-novice


PREDPLAČNIŠKE KARTICE UPORABNE A DRAGE

Predplačniška kartica ni vezana na vaš bančni račun, ampak morate nanjo naložiti denar, preden začnete z njo nakupovati. Če vam kartico ukradejo, vam torej ne morejo izprazniti bančnega računa, ampak boste le ob znesek, ki je na kartici, kar je privlačna prednost te kartice. Ker omogoča dober nadzor nad izdatki niti ni mogoče »iti v minus«, je privlačna za nakupe na spletu, starši pa jo lahko podarijo otrokom za nakazovanje žepnine ali za plačevanje izdatkov na počitnicah. Pri večini ponudnikov lahko namreč kartico uporabljajo starejši od 15 let. Osnovni strošek je pri večini okrog deset evrov, pogosto pa so visoki in nepregledni stroški uporabe: polnjenja, dvigi na bankomatu in transakcije v tujih valutah.


Na ZPS so pregledali ponudbo predplačniških kartic in odgovorili na najpogostejša vprašanja potrošnikov. Spodaj je predstavljenih 5 najpogostejših, še več, 15, jih najdete na https://bit.ly/2valdgL. »Pred odločitvijo oziroma izbiro preverite stroške uporabe izbrane predplačniške kartice, ki se med ponudniki razlikujejo in so lahko precej visoki,« je opozorila Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Dobi jo lahko vsak, ne glede na status zaposlitve in višino prilivov, banke jih izdajajo tudi nekomitentom. Z večino predplačniških kartic lahko dvigujete gotovino na bankomatu in plačujete na spletu, v trgovinah, hotelih, skratka povsod, kjer določeno vrsto kartice sprejemajo (na primer MasterCard, Visa).«

1.        Kdaj lahko predplačniška kartica pride prav?

Uporabite jo lahko pri spletnih nakupih, kot dodatno plačilno sredstvo na potovanjih. Ker ne morete »iti v minus«, je dobra izbira za tiste, ki vam primanjkuje samodiscipline pri trošenju.

2.        Kakšni so stroški naročila kartice in njene uporabe?

Bančni ponudniki zaračunajo približno 10 evrov za celotno obdobje veljavnosti, izjema je virtualna kartica Nove KBM, kjer je strošek polovico nižji. Mesečno nadomestilo v višini pol evra zaračunava le NLB. Dostava fizične kartice Revolut vas bo stala 5,99 evra, virtualna je brezplačna. Letno nadomestilo za kartico paysafecard Mastercard je 9,90 evra, pri nakupu 16-mestne PIN-kode paysafecard, zapisane na blagajniškem izpisu, boste običajno plačali evro provizije.

Ponudniki zaračunavajo različna nadomestila: polnjenje kartice, dvigi na bankomatu, transakcije v tujih valutah, neuporaba kartice... Pri polnjenju prek naloga (v spletni in mobilni banki ali na bančnem okencu) boste morali plačati tudi nadomestilo po ceniku banke, kjer boste plačilo izvedli. Nekatere banke vam bodo zaračunale tudi vpogled v stanje. Celovit pregled najdete v tabeli spodaj.

3.        Ali lahko predplačniško kartico napolnim večkrat?

Večino kartic lahko polnite večkrat, izjemi sta predplačniška kartica NLB brez identifikacije, ki omogoča enkratno polnjenje do 250 evrov (mogoča je brezplačna nadgradnja v kartico z identifikacijo, ki omogoča polnjenje), in 16-mestna PIN-koda paysafecard v vrednosti 10, 25, 50 ali 100 evrov. Druge lahko polnite prek nalogov v spletni ali mobilni banki, na bančnem okencu, z drugih kartic in posebnih aplikacij.

4.        Ali lahko porabim celoten znesek na kartici?

Običajno morate vedno imeti na računu določen minimalni znesek, okrog 10 evrov. Pri plačilih torej poskrbite, da ne boste z računa »postrgali« vsega denarja, če ponudnik zahteva minimalno stanje – v nasprotnem primeru vam bo kartico verjetno zablokiral, dokler na računu ne bo zahtevani znesek.

5.        Ali je predplačniška kartica anonimna?

Večina predplačniških kartic ni anonimnih, izdane so na ime uporabnika in niso prenosljive. Anonimni sta kartica NLB brez identifikacije, ki ne omogoča plačil na spletu in v tujini, ter 16-mestna PIN-koda paysafecard za spletna plačila (igre, družbeni mediji, filmi, glasba – seznam spletnih trgovin je dostopen na paysafecard.com).
 
Vir: ZPS
Še več nasvetov najdete na https://bit.ly/2valdgL

 

 

 

Oops! Something went wrong

Arhiv novic Nazaj na vstopno stran

KAJ DELAMO?

Portal VARNA STAROST je informativni spletni portal in hkrati osebno svetovalni servis za starejše in njihove svojce. Zbiramo, urejamo in posredujemo informacije o ponudbah namenjenih starejšim. Obenem pa nudimo pomoč na osebni ravni: s pomočjo pravnih, nepremičninskih in finančnih svetovalcev iščemo najboljše rešitve. Projektiramo varno starost. Za vas.

Več informacij

PREGLED STORITEV

- svetovanja namenjena starejšim (in svojcem)
- analize nastanitvenih možnosti - posredovanje informacij o domovih upokojencev, varovanih stanovanjih, pomoči na domu, ipd.
- pomoč pri uveljavljanju pravic
- posredovanja strokovnajkov s področij prava, nepremičnin in upravljanja financ
- pomoč pri dokumentaciji in upravnih poslih

Več informacij

NAŠ KONTAKT

            

Produkcija: oglaševalska agencija CONNECTA