VSE KLJUČNE NOVICE NA ENEM MESTU

Vedno sveže novice, ki Vas obveščajo o vseh novih dogodkih in informacijah.

Prijavi se na e-novice


POZOR: ZAVAJUJOČE OZNAKE NA ŽIVILIH

Privlačne trditve močno vplivajo na izbiro potrošnikov, ko kupujejo hrano ali pijačo. Potrošnike k nakupu napeljujejo navedbe na izdelkih kot so »spodbuja rast«, »vsebuje vitamine in minerale«, »železo in kalcij«, »bogat z vlakninami«, a se pogosto izkaže, da ti izdelki hkrati vsebujejo tudi veliko sladkorja, maščobe ali soli. Glede na to, da ima več kot polovica Evropejcev prekomerno telesno težo in s tem povečano tveganje za razvoj bolezni, kot je sladkorna bolezen, je toliko bolj nerazumna neodzivnost Evropske komisije. Zdrava izbira bi morala biti preprosta, a temu ni tako.

Evropska komisija že 10 let brez konkretnih ukrepov

Potrošniške organizacije že desetletje opozarjamo, izvedli smo tudi kampanje,  proti zavajajočim prehranskim in zdravstvenim trditvam na živilih. »Ko pogledamo seznam sestavin in hranilno tabelo tako ugotovimo, da je lahko na primer v kosmičih ali sadno-žitni rezini kar tretjino sladkorja, podobno velja za mlečne izdelke z dodanim sladkorjem. In koristna plat vseh vitaminov, mineralov, vlaknin, železa, kalcija se  »izgubi« v (pre)velikih količinah sladkorja,« izpostavljajo na  ZPS.
 
Pozivi Evropski komisiji, da ukrepa in predpiše ustrezne prehranske profile, ter tako prepreči, da bi se vabljive, a zavajajoče in enostranske trditve nahajale na živilih z neustreznim prehranskim profilom (preveč sladkorja, maščobe ali soli), so bili do sedaj neuspešni. Potrošniške organizacije smo prepričane, da si trditve zaslužijo le živila z zdravim prehranskim profilom. Skrajni čas je, da EU to udejani.

Pričakujemo, da bo to ena izmed tem, ki jo bodo v svoje programe uvrstili tudi kandidati na majskih volitvah v Evropski parlament. Potrošnikom bi pri izbiri pomagal  interpretativni element, kot je barvno kodiranje.  A konsenza na EU ravni ni. V različnih državah članicah in/ali znotraj njih se tako danes uporabljajo različne sheme, od prehranskega semaforja, ki ga podpiramo tudi na ZPS, do Nutri-Scora. Vse to vnaša zmedo, ki jo izkoriščajo ponudniki.

ZPS nasvet:

-      Berite označbe: Ključne informacije o izdelku, sestavine in hranilna tabela, se »skrivajo« v ozadju, na stranski ali hrbtni strani embalaže. In če želimo izvedeti, kako zdrav je v resnici nek izdelek, bomo morali prebrati te informacije.

-       Vzemite si čas za pripravo obrokov iz osnovnih sestavin.

-       Izbirajte živila preudarno. Gre za dolgoročno naložbo v vaše zdravje in zdravje vaše družine.


Spremljajte koristne nasvete in informacije o prehranskem profilu izbranih živil na www.veskajjes.si 

 

 

 

 

Oops! Something went wrong

Arhiv novic Nazaj na vstopno stran

KAJ DELAMO?

Portal VARNA STAROST je informativni spletni portal in hkrati osebno svetovalni servis za starejše in njihove svojce. Zbiramo, urejamo in posredujemo informacije o ponudbah namenjenih starejšim. Obenem pa nudimo pomoč na osebni ravni: s pomočjo pravnih, nepremičninskih in finančnih svetovalcev iščemo najboljše rešitve. Projektiramo varno starost. Za vas.

Več informacij

PREGLED STORITEV

- svetovanja namenjena starejšim (in svojcem)
- analize nastanitvenih možnosti - posredovanje informacij o domovih upokojencev, varovanih stanovanjih, pomoči na domu, ipd.
- pomoč pri uveljavljanju pravic
- posredovanja strokovnajkov s področij prava, nepremičnin in upravljanja financ
- pomoč pri dokumentaciji in upravnih poslih

Več informacij

NAŠ KONTAKT

            

Produkcija: oglaševalska agencija CONNECTA